Hírek

2014.01.02. 09:37

Mire volt kíváncsi a világ 2013-ban?

A Google közel másfél trillió tavalyi lekérdezést elemzését végezte el, hogy bemutathassa, mit kerestek, mire kérdeztek rá tavaly a világ internetezői, s miként látta és formázta a tavalyi évet az online közösség. Az úgynevezett Google-Zeitgeist közzé tette, mik voltak a 2013. év legfontosabb momentumai.

Gombás Gabriella

A Google keresőlistája szerint tavaly legtöbben Nelson Mandelának, a Dél-afrikai Köztársaság első fekete bőrű elnökének nevére kattintottak, aki december 5-én 95 esztendős korában hunyt el. Mandela apartheidellenessége miatt 27 évet börtönben töltött, 1990-ben szabadon bocsátották, és egy több évig tartó nemzeti kiegyezési folyamat eredményeként 1994-ben elnökké választották. A faji megkülönböztetés ellenzőinek körében, Dél-Afrikában és világszerte, a béke Nobel-díjas Mandela a szabadság és az egyenlőség jelképe.

Másodikként a nemrégen autóbalesetben tragikusan elhunyt Paul Walker színész és filantróp nevére kerestek rá a netezők. A Halálos iramban című filmből ismert fiatalember tavaly novemberben, egy általa szervezett jótékonysági est után a kaliforniai Valenciában barátjával együtt autóbalesetben meghalt. Az kiégett piros Porsche Carrera GT fotója bejárta világot.

Harmadik a top-listán az Apple iPhone 5s kódjelű prémium termék, az iPhone 4-esnél a nagyobb, vékonyabb és gyorsabb csúcstelefon, amely úgy lett világelső, hogy – a szakemberek szerint –mesterségesen generált hatalmas felhajtás zajlott körülötte.

Negyedik a listán a nálunk kevésbé ismert Glee nevű kanadai zenés tévésorozat színésze Cory Monteith, aki júliusban hunyt el 31 évesen, heroin és alkohol túladagolásban, egy vancouveri hotelszobában. A vígjátéksorozatban a szívtipró Finn Hudson-t játszotta, 2011-ben megkapta a legjobb vígjátékszínésznek járó díjat a Teen Choice Awardson.

A Gangnam Style-nak már leáldozott, de jött a következő hülyegyerek-tánc, a józan ésszel fel nem fogható, agyament Harlem Shake őrjöngés, amely Magyarországon is átsöpört és a Google-lista ötödik legkeresettebb címszavává vált. Eredetileg egy tíz évvel ezelőtti hiphop-sláger, amely tavaly újjászületett, majd februárban valaki feltette a klipjét YouTube videomegosztóra. Aztán elszabadult a pokol, és az egész világ Harlem Shake-elt.

Két nagy robbanás történt áprilisban a Bostoni Maraton befutójának közelében, s a tragédia iránti érdeklődés az eseményt a lista 6. helyére tornászta fel.  Hárman meghaltak, 144-en megsérültek a merényletben, amelyet egy a csecsen származású testvérpár kukákba rejtett, házilag készített pokolgépekkel  hajtott végre.

Hetedik a sorban Kate Middleton cambridge-i hercegné és Vilmos brit királyi herceg gyermekének, György Sándor Lajos cambridge-i hercegnek születése, amire Royal Baby kulcsszavakkal kerestek rá a netezők.

Még egy telefon-csúcstermék került fel a top 10-es listára, ez pedig a nyolcadik helyen végző Samsung Galaxy 4s.  Márciusban a Time Square-en tartott a gyártó bemutatót, amelyet élőben több mint 200 ezren néztek HD felbontásban a Youtube-n. A világ vezető telefonos híroldalai, mind erre az eseményre figyeltek. Talán csak az Apple termékei körül volt még ekkora felhajtást. Nyilván megérte nekik.

A világ netezőinek érdeklődése alapján kilencedik helyre került a Sony videojáték-konzolja, a PlayStation 4. A nyolcadik generációs játékkonzol állítólag megnyitja az új játékélmények korszakának kapuját.

A globális lista utolsó tagja Kim Dzsong Un az észak-koreai pártfőtitkár harmadik és legfiatalabb fia, és örököse. Apja halála óta ő az észak-koreai diktatúra vezetője, aki azzal vált hírhedté, hogy atomfegyverrel fenyegetőzik, kivégeztette korábban rendkívül nagy befolyással rendelkező nagybátyját, egykori mentorát, és más vélt vagy valós ellenségét, sőt a saját szeretőjét is. A kivégzést végignézették a halálraítéltek családtagjaival, akiket ezután munkatáborba küldtek.

A hazai és külföldi ismert személyiségek magyar listáját Paul Walker vezeti, de sokan voltak kíváncsiak a Katalin hercegnővel, Nelson Mandelával vagy az elhunyt hegymászóval, Erőss Zsolttal kapcsolatos hírekre is. A lista első tíz helyén szerepelnek az Eurovision 2013, ByeAlex, Krasznai Tünde, az árvíz és a bérkalkulátor címszavak is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!