Hírek

2017.07.19. 18:10

Kozmetikusok Miskánál - Rekordkatonára "varrják" új ruháját Pákozdon

Ha az utóbbi hetekben autóztak már az M7-es sztrádán a Velencei-tó környékén, akkor biztos feltűnt egy, a pákozdi domboldalban magasodó délceg huszárember. Miskához hétfőtől már az "ipari kozmetikusok" járnak.

Szabó Szabolcs

- A betonhasábból történő kibontás közben azért volt, hogy néha aggódtunk, hiszen így és ezzel a technikával még senki nem dolgozott ilyen súlytömeggel és méretekben Magyarországon. Már kimondhatjuk, hogy a kivitelező csapat fantasztikus munkájának köszönhetően sikerült, amit elterveztünk. Miska áll, és minden elvárt paraméternek megfelel, és statikailag is tökéletes - mondta el lapunknak Rohonczi ROHO István, Miska huszár alkotója, akit a további hetek, hónapok munkájáról is kérdeztünk.

Több mint tizenegy év ráncai. Rohonczi ROHO István, Miska huszár megalkotója, aki immáron sokadik alkalommal díszíti a rekordhuszárt. Mint egy korábbi interjúban lapunknak fogalmazott: „Miska nálunk már családtagnak számít...”

- Művészeti szempontból most jön a neheze, hiszen most kell kicsinosítanunk, úgymond ruhát adni a huszárra. E munkálatok hétfőn kezdődtek, és úgy tervezzük, hogy augusztus közepén teljesen elkészül a szoborkolosszus. A díszítéshez is elkészültek a tervek már korábban, ha az időjárás engedi, akkor vélhetően tudjuk majd tartani az előre megszabott ütemtervet - fogalmazott ROHO, aki a továbbiakról is beszélt.

Ismét épül az állvány Miska huszár köré. Ezúttal utoljára

- A jelenlegi munkákkal párhuzamosan halad majd a tereprendezés is, emellett számos olyan program is elkezdődik hamarosan, amely Miskát igyekszik majd bemutatni a szélesebb közönségnek. Remek kapcsolatot ápolunk a pákozdi történelmi emlékhely vezetőivel, így vélhetően lesznek majd közös rendezvényeink is a jövőben. Vlaszák Mihály, Miska huszár megálmodója és mecénása már többször is beszélt arról, hogy a szobor mellé jó lenne építeni egy látogatóközpontot is, amely az ideérkező turistáknak, diákoknak mutatná be a magyar huszárhagyományokat. Remélhetően itt is hamarosan a tervezési szakaszba lépünk majd - tette hozzá Rohonczi István.

Az alapsémán áll a mikroMiska. Makettből valóság

Emlékeztetőül egy kis rövid Miska-költözés történet:

A 14 hasábra szeletelt, összességében több mint 13 méter magas szoborminta március végén indult el Pákozdra, ahol már várta a lebetonozott talapzat. Bogárhalmon pedig kezdődhetett újra a legózás - tonnányi méretekben. A szoborminta-hasábokat újra egymásra pakolták, a belsejét speciális gumiréteggel vonták be. E felállított mintába öntötték bele azt a speciális betont, amelyből végül is a most látható Miska szobor elkészült.

 



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!