Hírek

2016.06.14. 14:20

Mocsárjáróval tisztították meg a szabad strandot

Dunaújváros - A strandi főszezon és a halászléfőző verseny közeledtével megtisztították kedden az északi öblöt.

Pekarek János

Annyira elszaporodott a hínár a szabad strand öblében, hogy az már nem csak a horgászokat zavarta, hanem a biztonságos fürdést is veszélyeztette. Ezért (gondolva a június 25-i, nagy horgász- és halászléfőző verseny keltette nagy idegenforgalmi érdeklődésre) a DVG Zrt., a Dunaújvárosi Sporthorgász Egyesület és a helyi búvárklub összefogtak, hogy kellőképpen kitisztítsák az úgynevezett északi öblöt.

A speciális gép a mederben állva

Ennek kedden jött el a napja. Reggel hétkor már számos, narancssárga mellényes ember gyülekezett a parton, gereblyékkel és zsákokkal felszerelve: a DVG munkásai. Ők a strand fövenyét és a parti vizeket tisztították meg. A búvárok csónakból derítették fel, meddig ér el a parti hínárdzsungel. Információikat pedig az a különös gép hasznosította, amelyről már többször írtunk: az adonyi Béta-Q Kft. mocsárjárója a vízbe gázolva tépte-kotorta ki a tíz-tizenöt méteres parti sávon a hínárt.

Az elképesztő manőverekre képes, minden kerekét külön, hidraulikus karon mozgatni tudó svájci gép sokat segített. A kiirtott és összegyűjtött vízinövény elszállításához ugyancsak a DVG biztosított teherautót.

A DVG Zrt. munkásai közül ketten a szabad strandon

A látványosságnak sem utolsó munka hatására egy darabig nem lesz gond a szabad strand tisztaságával. A hínárosodást a szakemberek szerint az állóvíz hőmérséklete, valamint a táborállási kertekből leszivárgó talajvíz segítheti. Ugyanakkor a halak a mélyebb vízben növő hínár között kiváló búvóhelyre találnak, a horgászok örömére.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!