Hírek

2015.08.11. 15:11

Dunaújváros modernizálódik: 5 nagy témakör köré épülnek a fejlesztési elképzelések

Dunaújváros - Városfejlesztési elképzelésekről, tervekről tartott sajtótájékoztatót Cserna Gábor polgármester és Mádai Balázs, a DVG Zrt. elnök-vezérigazgatója kedden.

Körmendi Erzsébet

- A magyar kormány tavasszal meghirdette a Modern Városok elnevezésű programot, amely a huszonhárom megyei jogú várost, köztük Dunaújvárost is érinti. Orbán Viktor miniszterelnök ellátogat ezekbe a városokba, és egyeztet a települési vezetőkkel, kikéri a véleményüket arról, milyen fejlesztési elképzeléseik vannak 2020-ig, a most indult uniós pénzügyi ciklus végéig, amelyekhez igényelni szeretnének uniós és/vagy kormányzati támogatást - mondta bevezetőjében Cserna Gábor polgármester, majd a kormányfő aláírására váró fejlesztési megállapodást előkészítő összehangolt munkáról is beszélt. Írtunk már arról, hogy városunk 7,4 milliárd forint uniós támogatást kaphat. A polgármester szerint ezen felül egyéb, például kormányzati forrás bevonására is lehetőség lesz a Modern Városok Program révén, ehhez kért anyagot a miniszterelnökség.

Cserna Gábor polgármester és Mádai Balázs elnök-vezérigazgató a sajtótájékoztatón
Fotó: Zsedrovits Enikő

Az előkészítő munka a nyáron kezdődött, dr. Ragó Pál koordinációs és városfejlesztési, valamint Szepesi Attila gazdasági alpolgármester vezetésével állították össze a tervet, a szakmai munkában Mádai Balázs, a DVG Zrt. elnök-vezérigazgatója is részt vett.

- A program elkészült. Pártegyeztetésre kértem Pintér Attila (MSZP) és Pintér Tamás (Jobbik) képviselőket, és a javaslataikat figyelembe véve véglegesítjük az anyagot, majd szeptember elején egyeztetnek a miniszterelnökség munkatársaival, véglegesítik a fejlesztési programot, amelyről a megállapodást Orbán Viktor írja alá a dunaújvárosi látogatásakor.

A tervekről Mádai Balázs beszélt a sajtótájékoztatón:

- Öt nagy témakör köré épülnek a fejlesztési elképzelések. Az első a sport, a kultúra és a rekreációs fejlesztések, mint például a tömegsport, az uszoda felújítása, a Szalki-sziget fejlesztése. A másik terület a közszolgáltatás fejlesztése, az önkormányzati épületek, intézmények felújítása, akár funkcióváltással. Harmadik kör a közlekedésfejlesztés, az úthálózat és a tömegközlekedési infrastruktúra fejlesztés. A negyedik a gazdaságfejlesztés, amelynek egyik része a déli iparterület logisztikai központtá való alakítása. Végül a környezetfejlesztés, amibe a partfal, a hulladékkezelés és a közműhálózat fejlesztése tartozik. Reméljük mindezek megvalósítása dinamikus városfejlesztést eredményez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!