Hírek

2013.11.01. 16:45

Mosolykert lett az új neve a kisapostagi óvodának

Kisapostag - Mosolykert néven új óvodája van már a falunak a régi, Mosolyudvar nevű helyett. De nem csak ez a különbség.

Pekarek János

Nagy nap egy kis falu életében - akár így is összefoglalhatnánk az október 31-ét Kisapostagon.

Lehet, hogy másutt nem keltett volna ekkora izgalmakat egy új óvoda felavatása, itt azonban mindenképpen megérdemelt lelkesültséget váltott ki. Több okból is.

Elsőként azért, mert az új gyermekintézmény egyszerűen: mesés!

De a szerző elfogult véleménye helyett hallgassák inkább a kisapostagiak és vendégeik (meglehet, ugyancsak elfogult...) véleményét ugyanerről.

- Még a berendezés nélkül láttam az épületet - mondta Szatmári Attiláné, a Kisapostagi Nőegylet vezetője -, úgyhogy nagy-nagy izgalommal vártam, hogy végre üzemképes állapotban lássam ezt az óvodát! Mondhatom, így még szebb, ha ez egyáltalán lehetséges... Végig nagyon nagy figyelemmel kísértük az építkezést, mi, szülők, nagyszülők, és végtelenül örülünk, mert nem csalódtunk!

- Kicsit ellentmondásos érzések uralkodnak bennem - fejtette ki Szabóné Galambosi Lívia, az óvoda vezetője. - Nagyon szerettük a régi óvodát, amolyan meghitt, családias légkörű intézmény volt, nagyon sokat dolgoztunk mi is, a szülők is azon, hogy megfeleljen az igényeknek. De amikor beléptünk ebbe az új óvodába, bizony, egy kicsit hűtlenek lettünk ahhoz a régihez, annyira szép és jó az új! Az átköltözés két hetében nagyon megszerettük ezt a valóban XXI. századi intézményt.

- Remek! - foglalta össze véleményét Varga Gábor, Cece polgármestere, országgyűlési képviselő, aki ugyancsak ott volt a csütörtök délutáni avató ünnepségen. - Ezek igazán korszerű építészeti megoldások, minden funkcióban, csak ezt mondhatom akár polgármesterként, akár pedagógusként. A csoportszobák, a tornaszoba, a fejlesztőszoba, az egészségügyi vagy a vezetői helyiségek: mind-mind kiválóak!

S akkor most adjunk szót annak az embernek is, akinek mindez köszönhető: Koós Károly kisapostagi építésznek, aki egy kicsit haza dolgozott. Az ő fia is ebbe az óvodába jár...

- Ezeket a korszerű dolgokat ma már szabványok írják elő, mi tervezők, építők nem tettünk mást, mint hogy igyekeztünk a lehető legjobban egymás mellé tenni a különböző helyiségeket. Még az akadálymentesítés és a gyengénlátókat segítő közlekedési sávok, a Braille-feliratok is szabványosak. Ja, hogy a felülvilágító, az ablaktalan folyosón természetesen fényt adó ablakok?! Az is jól ismert megoldás, csak, sajnos, ritkán alkalmazzák a kollégák, pedig megérné...

Nagy Attila polgármester rövid, de lényegre törő avatóbeszédében szólt arról is, hogy ezt a beruházást még a 2006-2010 között hivatalban lévő képviselő-testület határozta el (mi tesszük hozzá az idén nyárig hivatalban lévő polgármester, Schreiner Béla nevét), és megemlítette a kivitelező, a FejérDunaÉp Kft. nevét is.

Az új kisapostagi óvodát a szomszédos községek vezetőinek jelenlétében (Szabóné Lőrincz Ilona, Nagyvenyim, Várai Róbert, Baracs, Rauf Norbert, Daruszentmiklós) Stermeczky András evangélikus lelkipásztor szentelte fel.

Külön említést érdemel az óvoda kertje, amit egy héttel a megnyitó előtt készítettek el a helybeliek, szülők, vállalkozások közösen: gyönyörűen!

Ám a legszebb mégis csak az új óvoda meghatott kis birtokosainak válogatottan szép műsora volt...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!