Hírek

2014.08.21. 14:00

Most a kohófelújítás a legfontosabb tevékenység

A nyár a pihenés, a szabadságolás időszaka, ám egy akkora vállalatnál, mint az ISD Dunaferr, ilyenkor sem áll meg az élet. Az időszerű feladatokról, a cég helyzetéről dr. Mezőközy András HR-igazgatót, a vállalat szóvivőjét kérdeztük.

Szirmai György

Dr. Mezőközy András, az ISD Dunaferr HR-igazgatója

- A legfontosabb teendőnk most az egyes kohó utómunkálatainak befejezése, a Termostav-Mráz elvégezte a szerződésben rögzített feladatokat. Jelenleg már a mi dolgozóinkon van a sor, ők folytatják az üzembe helyezés előkészületeit. A beruházás értéke megközelítőleg 10 millió euró, ez azonban csak egy eleme az idei vasműs beruházásoknak folytatja a HR-igazgató. A helyi menedzsment mindent elkövetett, hogy meggyőzze a tulajdonosokat, járuljanak hozzá a legszükségesebb beruházásokhoz. Így többek között ősszel a meleghengerműben folytatjuk azokat a beruházásokat, amelyekről még a válság előtt hoztunk döntést. Ez a munka várhatóan tizennyolc napos leállással jár majd.

- Milyenek a cég gazdálkodási mutatói?

- Az első negyedévünk egészen jól alakult, de sajnos nem volt ennyire kedvező a folytatás. Nem az elképzeléseinknek megfelelően alakulnak az árak, s nem segíti a gazdálkodásunkat a forint-euró árfolyam kedvezőtlen változása sem. Ezekre a folyamatokra sajnos nincs ráhatásunk, alkalmazkodnunk kell. Termelésünk zökkenőmentes, készleteink elegendőek, az alapanyag-beszállítás és a késztermékek értékesítése is folyamatosan, zavarmentesen történik.

- Milyen fejlemények várhatóak a létszámgazdálkodás terén?

- Nemrégiben fejeződött be a meghirdetett önkéntes dolgozói távozási programunk. A cégcsoportnál 47 dolgozónk élt ezzel a lehetőséggel. A programhoz csatlakozóknak a maximálisan adható hathavi végkielégítés mellé plusz négy hónapi bérnek megfelelő kiegészítő juttatást adtunk. Természetesen azon területeken dolgozók vehettek búcsút a cégtől, ahol nem kellett pótolni a távozó munkavállalót illetve külső felvétel nélkül, belső átcsoportosítással meg lehetett oldani a pozíció betöltését. Így volt olyan jelentkező, akinek nemet kellett mondanunk.

Mindemellett folytatjuk a kiszervezést is, azoktól a területektől válunk meg, amelyek nem tartoznak szorosan véve az alaptevékenységhez. Ez nem jelenti azt, hogy elbocsátunk dolgozókat, csak az érintett területek dolgozói más társaságokhoz fognak kerülni. A szerződéskötéseknél igyekeztünk úgy megállapodni az új munkáltatókkal, hogy a kiszervezett területeken dolgozókat se foglalkoztatásban, se anyagilag ne érje hátrány. Augusztus elsejével a tűzoltóságunk teljes állománya átkerült a VÉDSZ Kft.-hez. De szeretnénk, ha még az idén a salakkezelés és a hideghengermű csomagoló részének kiszervezésére is pont kerülhetne.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!