Hírek

2013.10.16. 16:00

Most jó a kisapostagi óvodásoknak!

Kisapostag - Még az előző testület kezdte el az óvodaberuházást - az új fejezheti be. Nagyon szép lett az intézmény!

Pekarek János

Régóta szerettük volna feltérképezni a vadonatúj kisapostagi óvodát - szerdán bejuthattunk, s nem csalódtunk!

Az intézmény gyönyörű.

Igaz, még nincs teljesen berendezve, bár a bútorok már ott állnak a helyiségekben, de jobbára még összecsomagolva. Akárcsak a játékok. Ám éldául a tornaszobában (mert ilyen is van!) már felszerelték a bordásfalakat, és a pirinyó mosdók, a zuhanyozók is a helyükön vannak.

Mégpedig: színkódoltan, mint a többi terem is!

Megcsodálhattuk az új kisapostagi óvodát Nagy Attila polgármester társaságában. A kétcsoportos, teljesen akadálymentes, színkódolt, minden szempontból korszerű intézmény a hónap utolsó napján nyílik (Fotó: Ady Géza)

A közel százharmincmillió forintért felépített (ebből kilencvenkilenc millió uniós támogatás), két csoportos, ötven személyes óvoda ugyanis nem csak teljesen akadálymentesített, továbbá nem csak Braille-írással is ellátott belső útbaigazító táblákkal van felszerelve. Azonkívül nem csak gyengénlátók számára lefektetett, cipőtalpon át is érezhetően környezetétől eltérő tapadású csempéből készített irányítósávok vannak a folyosó padlójába építve - hanem a helyiségek színkódoltak is! Az egyik csoport színe barackszínű, a másiké almazöld, a mosdóé pedig kevert színű burkolattal készült. De az étkező például napfénysárga.

Ha már az akadálymentesítést megemlítettük: az épület folyosóján mozgássérültek számára készült mellékhelyiség is nyílik. Nincs azonban egyetlen küszöb sem. Említsük meg a tervező nevét: Koós Károly kisapostagi mérnök ő, akinek gyermeke is ebbe az óvoda jár majd...

Tulajdonképpen már csak a berendezés van hátra - meg az óvodaudvar kialakítása. Ennek terveit ingyen készíti Kutrovácz Réka, s az automata öntözőrendszer (szülői felajánlás!) csöveinek lefektetése után, a jövő héten elkezdődik az udvarépítés is. Részben ugyancsak a szülők által ígért növényekkel. De lesz az udvarban kis gyümölcsös és veteményes is, amelynek gondozásába majd az óvodások is besegíthetnek.

Az udvar növelése kedvéért egyébként, az egyházzal egyeztetve áttelepítik majd a több mint százéves haranglábat is.

Megnyitó ünnepség: október 31-én délután!

 

Az új kisapostagi óvodában teljes feltöltöttség mellett hatvan gyereket lehet elhelyezni a kor követelményeinek megfelelő szinten.

A kisapostagiak reménye szerint ha megtelik az új intézmény, akkor a most alsó tagozatból álló iskola létszáma is gyarapodhat. Talán annyira, hogy újra megnyílhat a felső tagozat - már egy új iskolaépületben...



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!