Hírek

2013.12.30. 14:20

Most (nem) kéne abbahagyni...

Gondoltak egy merészet a Dózsa Mozicentrumban, és a két ünnep közti pihegő uborkaszezonban meghívtak egy előadót, akinek 102 magyarországi és 24 külföldi önálló lemeze jelent meg, köztük 33 album.

Balla Tibor

Akinek több mint háromszáz gyűjteményes korongon jelentek meg felvételei, és több mint ötszáz dal van a repertoárjában, mégis ritkán hallani róla mostanában.

Talán ez az oka, hogy alig több mint háromszázan voltak kíváncsiak az idén 69 esztendős előadóművész produkciójára, ám ők igazolhatják, érdemes volt. Érdemes, ugyanis a Liszt-díjas,Artisjus életműdíjjal kitüntetett énekes, akit egyébiránt ötször választottak meg félévszázadot is meghaladó pályafutása során az Év énekesnőjének, ma is ugyanazt a teljesítményt hozza, ami miatt az 1966-os Táncdalfesztiválon egy csapásra híressé vált.

Fotók: Ady Géza

A honi Tina Turner ezúttal is energiabombaként robban be a színpadra, hamar bemutatkozik: Kovács Kati vagyok, harminc éves. Hová álljak, hogy fiatalabbnak látsszak? Mi pedig lent a nézőtéren készséggel hiszünk neki, mert amit látunk, és hamarosan hallunk, az pontosan megfelel ennek a kijelentésnek. Kicsit meginog a hitünk az anyakönyvezés kikezdhetetlen pontosságában. Acapellafelvezetés a Ma este házibulit rendezünk-ből, majd ugyanez zenekari támogatással a szilveszteri hangulat kedvéért, aztán az LGT klasszikus Szólj rám, ha hangosan énekelek.

Nem kell több, hogy feloldódjon, igazán jól érezze magát azon a helyen, ahová az isten is teremtette, a színpadon. Így aztán furcsán hat, hogy az est ezen szakaszában harsan fel a Most kéne abbahagyni című ugyancsak slágerlistás szerzemény mely első nagylemezén jelent meg először , hiszen épp csak belekezdett, hogy elkápráztasson egy közel két órás lebilincselő koncerttel. Hangsúlyozom koncerttel, mert az ő megjelenései nem csak egyszerű fellépések, igazi élőzenés élmények, hangulatos szórakoztató műsorok. Zenésztársait is nagy alapossággal válogatta, a Fábry Showbólismert No Commerce együttes többségében fiatal, tehetséges zenészekből áll. A ritka pontos és dinamikus alapot Nagy Zsolt betonozza a dobok mögül, őt erősíti Kolta Gergő változatos, könnyeden precíz basszusgitár játéka, a hangulati tényezőket Molnár Levente festi fel a billentyűk segítségével, testet és szárnyalást Kuzbelt Péter szaxofon teljesítménye ad mindennek, a háttérben meghúzódó Sallai Tibor szólógitárjával a virtuozitást hozza mindebbe.

Az akkori egyetlen tévécsatornán szocializálódott közönség számára valóságos retro slágerlista sorjázik: Nálad lenni újra jó lenne, Ha legközelebb látlak, a Kojak Budapesten c. film betétdala, az Ennyi kell, Találkozás egy régi szerelemmel, Rocktanóra, Mit remélsz. Az It s A Heartache , ahogy BonnieTyler-rel megismerte a nagyvilág, hogy Szívfájdalomként Kovács Kati magyar szövegével tanulja újra, majd a rocknagyi Sipmly the best című slágere. Itt egy kis porszem kerül a gépezetbe, középtájon lefut szeme elé a redőny, nem ugrik be a szöveg. Persze, aki tudja, hogy az élő legenda alig pár óra alvás után vágott neki a napnak, cseppet sem csodálkozik. Ám ő nem az a fajta, aki kudarcot hagy a háta mögött, miután jól kimulatta magát bakiján, a közönség soraiban keres valakit, aki tudja a pontos szöveget, s a sorok közé furakodva fut neki újra a cseppet sem könnyű dalnak, hogy a közönség tapsától kísérve immár hibátlanul adja azt át. Dacára annak, hogy az ígért segítség pusztán tapsolásban merült ki. Talán ez a töretlen kitartás, ez a csak a legnagyobbakra jellemző könnyedség az oka, hogy a mozi nézőterén olyanok is ülnek, akik az ország legkülönbözőbb pontjairól érkeztek kizárólag az ő kedvéért. Még Budapestről, Sopronból is. Később kiderül, olyasvalaki is megbújt a sorokban, aki az utolsó egri Táncdalfesztiválon vokálozott mögötte. Meg is próbálja Gruber Zitát felcsábítani a színpadra, sajnos sikertelenül. Az eső és én, Várlak, El ne hagyd magad, mire a Búcsú-hoz érünk észrevétlen elröpült a közel két óra, de az énekesnő még könnyeden ugrál, bejárja a színpadot, és árasztja el elementáris hangjával a teret. Persze nem engedik el egykönnyen, az Add már uram az esőt, Johnny& Mary Robert Palmertől, az OneWayTicket az Eruptiontól és a Rock and roller Kovács Katitól, a Próbálj meg lazítani, az Úgy szeretném meghálálni, Máté Pétertől az Azért vannak a jó barátok még kijár a hálás, vastapssal búcsúzó közönségnek.

 



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!