Hírek

2014.09.04. 15:55

RIVE: Mozgó kulturális tér a Dunán

Dunaújváros - Csütörtökön kora délután kötött ki a RIVE hajója városunknál. Pénteken már éles bevetésre készülnek az alkotók.

Szabó Szabolcs

A Rivers of Europe mobil kulturális tér hajójának legénységet láthatóan megviselte az augusztus 20-án, Ausztriából indult, 35 naposra tervezett túra, hiszen az alkotócsapat tagjai álmosan fogadták a fedélzetre lépő munkatársunkat. A túra ötletgazdái négy évvel ezelőtt kezdtek el dolgozni egy olyan nemzetközi kulturális tér létrehozásán, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a Duna és a folyópart kulturális hasznosításának lehetőségeire. A tervek szerint ma a város több pontján is találkozhatunk a hajósokkal

A Fekete-erdőtől a Fekete-tengerig tartó utazás során a hajó 35 nap alatt 1884 km-t tesz meg, fedélzetén 25 művésszel, akik 8 különböző országból érkeznek és 9 különböző ország 33 városában több mint 40 előadást tartanak.

A RIVE programjában résztvevő 8 országból (Ausztria, Bulgária, Lengyelország, Magyarország, Németország, Szerbia, Szlovákia és Olaszország) érkezett 25 művész előadása, egy éves közös munkájuk eredményét mutatja be.

A RIVE csapata pénteken a városban is bemutatkozik, a hajón pedig számos program várja majd  az érdeklődőket

A felkészülés során a programban együttműködő országok partnerszervezetei feleltek egy-egy művészeti ág (kortárs tánc, vizuális művészet, design és zene) vezetéséért. Feladatuk az volt, hogy kialakítsák a projekt művészi koncepcióját a Folyók- a kultúrák összekötői- és a víz, mint művészi alkotóelem gondolatok mentén, illetve azokra reflektálva. Az előadás egyrészt a különböző régiók tapasztalatait, értékeit és válaszait, másrészt az egyes művészeti ágak interpretációit összegzi.

A RIVE hajóját a régi hajóállomás melletti kikötőben találhatják meg az érdeklődők.

A szervezőktől kapott tájékoztató szerint pénteken a város több pontján több előadással is feltűnik majd a művészcsapat. A RIVE hajóján délután 16 órától kiállítás és vetítés várja a közönséget, este fél kilenc és fél tíztől pedig kortárs táncbemutató szerepel a programban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!