Hírek

2014.03.21. 15:40

Mucsi Zoltán: kell szakszervezet!

Ha a magyarországi munkaügyi törvénykezés elmúlt éveit, akár évtizedeit áttekintjük, elég szembetűnő, hogy a tőke, különösen a multinacionális tőke a saját érdekeit egyre erőteljesebben, egyre agresszívabban tudja a mindenkori kormányzatoknál képviselni.

Mucsi Zoltán

Tényként lehet megállapítani, hogy a rendszerváltás óta eltelt több mint 20 év alatt a munkavállalók kiszolgáltatottsága, biztonságérzete folyamatosan romlott, és a munkavégzés során nap, mint nap kénytelenek azzal a ténnyel szembesülni, hogy a munkavállalói érdekeket mindig megelőzi a munkáltatók érdeke. Folyamatosan csökkennek a szakszervezetek és a szakszervezeti tisztségviselők jogai, csökken a szakszervezeti munkára fordítható munkaidő-kedvezmény, eltűnt az úgynevezett képzési szabadság, és minimálisra zsugorodott a szakszervezeti tisztségviselők munkajogi védelme.

Az üzemi tanácsok tisztségviselőinek jogi védelmét pedig egy tollvonással megszüntették. A makroszintű érdekegyeztetést végző felek jól tudják, hogy az egyeztetések ellenére a parlamenti kétharmados többség úgy dönt, ahogy akar. A politika eldöntötte, hogy kik a számára kedvesek, kik azok, akik a miniszterelnökkel együtt szagolták a puskaport és kik azok, akik nem értik meg az idők szavát, sztrájkokra buzdítanak, demonstrációkat szerveznek.

Kérdésként merülhet fel, hogy a magyarországi vállalkozások mekkora részénél tartják be a munkavállalók számára egyáltalán nem előnyös Mt. szabályait? Hol tartják be a törvényes munkaidőt, a szabadságkiadás és a túlóra szabályait? Kell-e nekünk szakszervezet, és ha igen, akkor milyen ?A fejlettebb ipari kultúrával rendelkező országok többségében, a világgazdaság válságjelenségei és problémái ellenére jól működnek a szakszervezetek. Itthon a szakszervezetekkel szemben sokszor olyan elvárások fogalmazódnak meg, amelyekhez a törvényi háttér hiányzik és a szakszervezeti munka megítélése sokszor a kritizáló egyén pillanatnyi beosztásától, illetve a szakszervezettel való pozitív vagy negatív kapcsolatából adódik.

Sokan mondják, más típusú szakszervezet kell, de hogy milyen, arra igazi válaszokat nem kapunk. Tavaly novemberben megalakult a Magyar Szakszervezeti Szövetség, amely három konföderáció egyesülése után jött létre. A tervek szerint ennek a nagy szervezetnek – amelynek bírósági bejegyzése is megtörtént – az lenne az első számú feladata, hogy világossá tegye a jelenlegi és a következő kormányzatok számára, hogy az MSZSZ az érdekegyeztetésben megkerülhetetlen tényező.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség munkájának elengedhetetlen feltétele, hogy jelentős hatással legyen a munkahelyi érdekegyeztetésre, és teremtsen olyan helyzetet, hogy a munkahelyek szintjén alapvető követelmény legyen a kollektív szerződések rendszere, amely a szakszervezetek jelenléte nélkül elképzelhetetlen. A felismerés mellett nagyon szükséges, hogy a politikai áramlatoktól egyenlő távolságot tartó, szakmailag magasan képzett, hiteles szakszervezeti vezetőket válasszanak mind országos, mind régiós, mind munkahelyi szinteken. A személyi garanciák és a hitelesség rendkívül fontos tényezők, mert mindannyian tudjuk, hogy az a vezető, aki egyszer is becsapta, vagy félrevezette az embereket, annak a hitelessége elveszett. A feladat adott, tehát kell szakszervezet!A szakszervezeti mozgalomban továbbra is érvényes a Vasasok hármas jelszava: Egység, Összefogás, Szolidaritás!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!