Hírek

2016.03.16. 18:03

Muki egyes eredeti elemei már a Gyermekvasút múzeumának gyűjteményét gyarapítják

Dunaújváros - A közkedvelt Muki kisvonat több eredeti elemei is a hűvösvölgyi gyermekvasút múzeumába került. Kis Piri már várta.

Szabó Szabolcs

Szerda délelőtt 11 órakor mosolygós társaság gyülekezett a Vasmű út szomszédságában található parkos sávon, a Muki kisvonat jelenlegi állomáshelyén. A sokadalom ezúttal nem lelkes gyermekseregből verődött össze. A fővárosi Gyermekvasút munkatársai mellett Muki helyi gondnokai készülődtek egy kis örömteli ünnepségre.

Bizonyára emlékeznek még olvasóink, hogy a kisvonat újjáépítésekor a szakemberek és a munkájukat segítő diákok a régi elemek többségét kicserélték. Több, az utókor és a vasúttörténet számára is kiemelten fontos alkatrészt, szerkocsi-elemet és fülkerészt azonban rendbehoztak, így azt az elemrészt is, amelyen az egykori helyi úttörő vasút címere is volt. Az Orosz Csaba vezette csapat úgy gondolta, az ősi Muki-elemeknek a legjobb helye a fővárosi Gyermekvasút Hűvösvölgyi múzeumában lenne.

- Örömmel fogadtuk a felajánlást, hiszen a múzeumunkban már van egy a dunaújvárosi emlék, mégpedig a 1962-től itt szolgálatot teljesítő Kis Piri motorvonat orrrésze - mondta el lapunknak Váczi Viktor a Gyermekvasút kommunikációs munkatársa.

Átadás - átvétel. Muki kisvonat gondnokai szerdán adták át az eredeti elemeket a fővárosi Gyermekvasút képviselőinek

Váczi Viktor kiemelte, a fővárosi Gyermekvasút egész évben működik, jelenleg több mint hatszáz gyermekvasutas teljesít szolgálatot kereskedelmi és forgalomirányítási területen. Az 1948 nyarán indult úttörővasút jelenleg is népszerű, 2014-ben több mint 328 ezer utast regisztrálhattak. A Gyermekvasút munkatársait az önkormányzat részéről Gombos István, humán ügyekért felelős alpolgármester köszöntötte, aki felidézte, széles városi összefogás eredményeként sikerül megmenteni a pusztulástól a több 120 éves kivonatot, amely továbbra is nagyon népszerű a gyerekek körében. Muki egyes eredeti elemei tehát már a Gyermekvasút múzeumának gyűjteményét gyarapítják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!