Hírek

2016.11.24. 19:10

Munkaerő-igény Kelet-Magyarországról: eddig nyugatról volt

Dunaújváros - Több a jó hír, mint a rossz a helyi álláspiacon: válság előtti szinten az álláskeresők száma a városban.

Pekarek János

Meglepő és hirtelen, de kedvezően változó folyamatokról értesültünk a járási hivatal foglalkoztatási osztályán, amikor a munkanélküliségről érdeklődtünk. A legfontosabb: a 2008-tól kezdődött világgazdasági válság előtti időkhöz fogható szintre csökkent az álláskeresők száma a városban és környékén.

Ez a változás, azaz: csökkenés szerencsére az álláskeresők számán is meglátszik. Ők is jóval kevesebben vannak, mint korábban.

Kevésbé örömteli viszont, hogy az álláskeresők között a korábbinál több a nő: hatvanszázalékos az arányuk az állástalanokként nyilvántartottaknál. Ez is mutatja Dunaújváros mindmáig nehézipari, azaz még mindig férfi munkaerőre koncentráló jellegét.

Az utóbbi években példátlanul alacsony szintre esett vissza a Dunaújvárosban nyilvántartott álláskeresők száma: szeptemberben 2607-en (kettőezer-hatszázheten) szerepeltek ezen a listán!

Majorné Angyal Erzsébet, a Dunaújvárosi Járási Hivatal foglalkoztatási osztály osztályvezetője elmondta: legutóbb a 2008-ban kezdődött világgazdasági válság előtt volt ilyen kevés nyilvántartott álláskereső az osztályon. A 2607 nyilvántartott álláskereső közül 288-an részesülnek álláskeresési támogatásban, 255-en álláskeresési segélyben, 688-an foglalkoztatást helyettesítő támogatásban, és 1376 ember nem jogosult közülük ellátásra, támogatásra.

Az álláskeresők számához még hozzájön a városban 1000-1100 közfoglalkoztatott (az ő számuk folyamatosan változik).

Ahogyan az osztályvezető fogalmazott: a jó hír mellett nem olyan nagy öröm, hogy régóta magas az álláskeresők között a nők aránya a járásban: 60,1 százalékot tesznek ki a munkanélküli hölgyek.

Egyre nehezebb meghatározni a hiányszakmákat, mert egyre bővül ezek köre: azon egyszerű okból, hogy most már minden szakmában keresnek munkavállalót! Abban is nagyot fordult a világ, hogy amíg a rendszerváltás utáni években, évtizedekben varrónők százai, ezrei veszítették el munkahelyüket, most a legnagyobb kereslet városunkban éppen a varrónők iránt van!

- Sok szakma nem népszerű a tanulók és az állástalanok között, de van, hogy a megfelelő ismeret hiányzik, vagyis már a pályaorientációnál segíteni kellene ezen a problémán - mondta Majorné Angyal Erzsébet. A legfontosabb, hogy minél előbb pályára irányítsuk a gyerekeket!

Ha külön beszéltünk az álláskereső nőkről, akkor szóljunk az álláskereső pályakezdőkről is: ők is kevesen vannak, 260-an (kettőszáz-hatvanan), arányuk az összes álláskereső között 10 (tíz) százalék. Közöttük is többségben vannak a nők: 65,4 százalék az arányuk.

Érdekes, hogy akkora a kereslet dolgozók iránt, hogy még Kelet-Magyarországról is kap a foglalkoztatási osztály úgynevezett kiterjesztett (vagyis a megyehatáron túlra nyúló) munkaerőigényt: azaz még a Nyírségbe is vinnének embert a mi vidékünkről, ha akadna jelentkező! Korábban főleg Nyugat-Magyarországról érkeztek ilyen kiterjesztett munkaerő-igények.

Majorné Angyal Erzsébet hozzátette: két nagyon rossz dolog van a munkaügyben. Az egyik, ha sok az álláskereső, és nincs munkaerőigény. A másik rossz, ha sok a munkaerőigény - és nem tudnak megfelelő végzettségű munkavállalót közvetíteni! Most éppen ezt a korszakot éljük. A szakember szerint hónapok alatt változott meg a munkaerő-piac trendje. Jó dolog viszont, hogy míg szeptemberben 311 új ember lépett be a munkaügyi kirendeltségnél az álláskeresők sorába, addig ugyanabban a hónapban 425-en kerültek ki ebből a lajstromból: vagyis sikerült elhelyezkedniük, munkahelyet találniuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!