Hírek

2013.09.19. 15:50

Munkásgyűlés a vasműben: ezerötszáz család sorsa a tét

Csütörtök délután a vasmű érdekvédelmi szervezetei által összehívott munkásgyűlésre várták a dolgozókat, valamint Evgeny Tankhilevich cégvezetőt.

Szabó Zoltán

A csütörtök délelőtti közgyűlésen Cserna Gábor polgármester elmondta, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a jövő héten tárgyalóasztalhoz ül Oleg Mkrtchan-nal, az ISD Korporáció vezérigazgatójával. Az egyeztetésen az ISD Dunaferr Zrt.-ben történő esetleges állami szerepvállalásról lesz szó. Mint ismert, Czomba Sándor államtitkár múlt heti látogatását követően a vasmű cégvezetése bejelentette, a magasabb szintű tárgyalásokig felfüggesztik a korábban bejelentett 1500 fős létszámleépítés előkészítését, azaz nem készülnek nevesített listák.

Csütörtök délután a vasmű érdekvédelmi szervezetei által összehívott munkásgyűlésre várták a dolgozókat, valamint Evgeny Tankhilevich cégvezetőt.

Bevezetőjében Borbély Zoltán, a Központi Üzemi Tanács elnöke ismertette az utóbbi hónapok eseményeit. Kiemelte, a Vasasnapon megtett ígéret ellenére, még jelenleg sem ismert, hogy mikor kezdődhet el az I-es kohó átépítése és középtávon megmarad-e a folyékony fázis a vasműben. A tervezett létszámleépítések ügyében pedig nem kaptak pontos és hitelt érdemlő tájékoztatást a dolgozók. Mint fogalmazott: emberek ezrei remegő gyomorral jönnek be dolgozni nap mint nap a gyárba.

Az érdekvédelmiek részéről Oláh István, Dunaferr Ifjúsági Szervezetének vezetője, a tulajdonosok esetleges felelősségéről beszélt:

– Vezetőink sokszor úgy gondolják, mi dolgozók nem vállalunk elég felelősséget a bajban. Kérdés azonban, hogy az utóbbi években meghozott rossz menedzsment-szintű döntésekért ki vállalja majd a felelősséget. Soha nem volt ilyen bizonytalanság a vasműben, mint most. Ezerötszáz család sorsa a tét, a dolgozóknak pedig ki kell állniuk egymásért. Nem szabad hagyni, hogy megosszanak minket. Együtt erősek vagyunk – fogalmazott Oláh István.

Mucsi Zoltán egy 2002 novemberében elhangzott beszédéből idézett, hozzátette, a helyzet azóta sem változott. Cseberből vederbe kerültünk,  mondta. Az érdekképviseleti vezető szerint az ISD Dunaferr egyik legnagyobb problémája a vonalas, centrális irányítás, az hogy a vállalat számára kiemelten fontos szakmai döntések nem helyben születnek meg.

Mucsi kitért a létszámleépítés indoklására is. Szerinte nem igaz, hogy ezerötszáz felesleges munkavállaló van a gyárban. Az átvilágítás során olyan nyugati vasművekkel hasonlították össze az ISD Dunaferr-t, amelyek jóval fejlettebb technológiával működnek, ráadásul a nyugati munkavállalók bére jóval magasabb a dunaújvárosi dolgozókénál.

Mucsi leszögezte, az érdekképviseletek szerint elkerülhető a létszámleépítés. Amire szükség van: korszerűsítés, technológiai váltás, a karbantartás fejlesztése. A dolgozói összefogással kapcsolatba arra kérte a jelenlévőket: a fizikai és a szellemi-adminisztratív állományban dolgozók ne támadják, inkább segítsék, támogassák egymást.

A műszakváltást követően a vasmű kultúrtermében telt ház előtt kezdhette meg beszámolóját Evgeny Tankhilevich, aki magyarul köszöntötte a jelenlévő több száz dolgozót. A szakszervezeti vezetők által említett témákkal kapcsolatban közölte, igaz, hogy a jövő évre csúszik az I-es kohó felújítása, amely tavasszal már üzemelni fog. A kohófelújítás miatt félretett karácsonyi pénzt pedig megkapják majd a dolgozók.

Arra a kérdésre, hogy középtávon megmarad-e a folyékony fázis, így felelt: - Úgy gondolom a következő 4-5 évben meg fogjuk őrizni a folyékony fázist, hozzátéve, a jelenlegi piaci körülmények mellett a következő 1-2 évben egykohós üzemmóddal terveznek.

A cégvezető a jelenlegi helyzettel kapcsolatban elmondta. Az ISD Dunaferr tavalyi vesztesége 26,3 milliárd forint volt. A megszorítások ellenére a cég jelenleg is veszteséget termel, azonban a piaci részesedés megőrzése, illetve növelése miatt teljes kapacitással működik a gyár. A tájékoztató e pontján megköszönte a dolgozók hozzáállását és munkáját, kiemelve, egy jó csapat dolgozik a gyárban, a gyárért. A veszteség miatt azonban továbbra is szükség van a főrészvényesek pénzügyi segítségére. A már bejelentett beruházásokat a meleg- és a hideghengerműbe is befejezik, erre már megvannak a szükséges források.

A létszámleépítéssel kapcsolatban közölte, a cégvezetés elszánt, a szükséges költségcsökkentés miatt meg kell tenni ezt a fájdalmas lépést. Ígéretet tett arra, hogy azt minden munkavállaló esetét egyedileg vizsgálják meg. (Az ISD Dunaferr-től kapott sajtóközlemény szerint: "A program szigorúan a magyar törvényi előírásoknak megfelelően valósul meg. Szándékunk figyelembe venni az érintettek személyes helyzetét és felkínálni az Acélalapítvány adta lehetőségeket. Igyekszünk minél kevésbé fájdalmassá tenni a folyamatot, hasznosítva a kiszervezés adta lehetőségeket is.")

A tervezett kiszervezésekről elmondta, konkrét szerződést még nem írtak alá, de számos esetben közel járnak a megegyezéshez. A kiszervezett munkavállalók egy éven át a kollektív szerződésben foglalt feltételekkel dolgoznak majd. A szakszervezetek felhívására, a munkavállalóktól tíz kérdéskörben 42 kérdés érkezett, egy részük személyes jellegű volt, így azokat majd írásban válaszolja meg a cégvezető, ígérték. A kérdések döntő többsége az elbocsátásokkal, a cég gazdálkodásával, és az esetleges állami szerepvállalással foglalkozott.

Arra kérdésre, hogy a beérkező import buga miatt veszteséges a gyár, Tankhilevich közölte, a bugát piaci áron veszik, és téves az a megállapítás, amely szerint ez miatt veszteséges a vasmű.

- Pozitívan értékeljük, hogy a kormány foglalkozik a vasmű jövőjével. Ám a kormány képviselőinek is meg kell érteniük, hogy ez egy magáncég, amely hosszú távon nyereségre törekszik. Furcsa lenne, ha a kormány a Hankook-nak meg akarna mondani, hogy hány embert foglalkoztasson. Ha ilyen lépésre szánná el magát, akkor a magáncég tulajdonosa állami támogatást is várhatna cserébe. Az EU-ban az állami szubvenció azonban tilos. Azonban ki lehet alakítani olyan, mindkét fél számára előnyös partneri viszonyt, amely hosszú távon is garantálja a vasmű jövőjét – fogalmazott Evgeny Tankhilevich.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!