Hírek

2013.10.16. 15:20

Vasműs munkavállalók sorsáról a PM

Dunaújváros - A munkahelyekről rendezett sajtótájékoztatót a Városházán a Párbeszéd Magyarországért Mozgalom.

Pekarek János

A Párbeszéd Magyarországért Mozgalom a vasműs munkavállalók sorsával kapcsolatban rendezett sajtótájékoztatót szerdán délután a Városháza épületében.

Scheiring Gábor országgyűlési és Szabó Zsolt dunaújvárosi önkormányzati képviselő tiltakozott az ellen, hogy a kormány és a Fidesz egyfajta kommunikációs blöffként kezeli a Dunaferr elbocsátásairól szóló híreket.

Mint kijelentették, nem az a kérdés, hogy újra állami tulajdonba kerül-e a vasmű, hanem az, hogy a mostani termelési és foglalkoztatási szint mellett legyen képes tovább dolgozni.

Mint mondták, az nyugtalanítja őket a legjobban, hogy nincs semmiféle B -terv, nem látszik körvonalazódni semmilyen megoldás, az elbocsátandó dolgozók a semmibe lépnek bele.

Szabó Zsolt szerint 2006 óta, mióta a Fidesz vezeti a várost, nem történt érdemi gazdasági fejlődés, a Fidesz cserbenhagyta az újvárosiakat. Új, zöld iparágakat kellene meghonosítani a városban, vélte Szabó.

Scheiring Gábor azt mondta: ami Dunaújvárosban történik, nem elszigetelt jelenség. Magyarországon az intézményi statisztikákat figyelembe véve csökken a munkahelyek száma. Csak a közfoglalkoztatottak és a külföldön dolgozó munkavállalók révén nőtt a foglalkoztatás az elmúlt három évben, valódi, érdemi munkahelyből kevesebb lett.

A Fidesz helyi szervezete még szerda délután közleményben reagált az elhangzottakra. Ebben megismétlik: a kormány kitart szándéka mellett, hogy megvásárolja a Dunaferrt, erről a nemzetgazdasági miniszter tájékoztatta az orosz tulajdonban lévő vállalat képviselőjét. Mivel az egykor állami vállalat külföldi tulajdonba került, ma az államnak csak igen korlátozott eszközei vannak a tulajdonosi döntés befolyásolására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!