Hírek

2013.04.25. 19:56

Műszaki és informatikai képzések előnyben

A legtöbb hazai felsőoktatási intézmény megérezte, hogy idén is tovább csökkent a felsőoktatásba jelentkezők száma. Nincs ez másként a helyi főiskolán sem.

Szabó Szabolcs

A hagyományos felvételi eljárás jelentkezési szakaszában összesen 1348-an választották a helyi főiskola valamilyen képzését, ebből 620-an első helyen jelölték meg az intézményt vélhetően ők ősszel már Dunaújvárosban kezdik meg új tanulmányaikat. Idén azonban csökkent a felsőoktatásba jelentkezők száma.

Összességében elmondható, hogy a felvételizők száma az idei hagyományos felvételi eljárásban tovább apadt. Szinte az összes hazai egyetemen és főiskolán csökkent a jelentkező száma 15-40 százalékkal. E tendencia főként a vidéki főiskolákat sújtotta. A tavalyi számokhoz képest a DUF-ra is közel húsz százalékkal kevesebb jelentkezés futott be, ám volt olyan képzési terület ahol erősíteni tudta a pozícióját az intézmény. A jelentkezési számokról a főiskola oktatási rektorhelyettesét, dr. Rajcsányi-Molnár Mónikát kérdeztük:

- Prognosztizálható volt, hogy a változó külső körülmények miatt kevesebben jelentkeznek, a mi esetünkben pozitív hír, hogy műszaki és informatikai területen sikerül megőrizni a pozícióinkat. Előrelépés hogy sikerül elindítani gépészmérnök mesterszakunkat, amelyre komoly a kereslet. Országos jelenség, hogy drasztikusan visszaesett az andragógia és a kommunikáció-médiatudomány képzéseket választók száma. Ennek oka, hogy a jelentkezést emelt szintű érettségihez kötik, és ez a lehetséges jelentkezők közül sokakat elriaszt, hiszen ők főként nem a frissen érettségizettek közül kerülnek ki, hanem másoddiplomás képzésben választanák e tanulmányokat. Bizakodunk, hogy a tavalyi felvételi számokhoz közeli eredménnyel tudjuk majd zárni az idei felvételi szezont - mondta a rektorhelyettes.

Címkék#főiskola

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!