Hírek

2015.01.26. 18:10

Múzeum: tervezési szakasz

Dunaújváros - Új állandó várostörténeti kiállítást tervez az Intercisa Múzeum, amelynek munkáját állami támogatás is segíti.

Szabó Szabolcs

Az idei évre vonatkozóan csaknem százmillió forint múzeumi célú állami támogatás elosztásáról döntött az emberi erőforrások minisztere. A támogatást az egykori megyei múzeumi szervezetek önkormányzati fenntartásba került tagintézményei kapják. A megítélt összeget az érintett önkormányzatok működési célokra használhatják fel. A 985 millió forint összértékű támogatás csaknem 50 millió forinttal haladja meg a 2014-ben folyósított állami hozzájárulást áll az illetékes tárca közleményében, amely az alábbiakra is kitér:

- A vidéki múzeumi hálózat életében 2012, illetve 2013 eleje hatalmas változásokat hozott a fenntartói kör és a finanszírozási háttér megújítása terén. Ilyen léptékű átalakulások utoljára fél évszázada, 1962-1963-ban zajlottak le a múzeumi szférában. A megyei feladatokat továbbra is ellátó megyei múzeumokat 2013-tól a megyeszékhely városok vették át , míg a megyei múzeumi szervezetek vidéki tagintézményei a területi elhelyezkedés szerint illetékes települési önkormányzatokhoz kerültek így történt ez Dunaújvárosban is. Az átszervezés célja az volt, hogy megerősödjön a muzeális intézmények lokális szerepe, ezáltal aktívabban vegyenek részt a helyi kulturális életben. A szervezeti átalakítás az állami forrásbiztosítás korszerűsítésével is együtt járt, az állami támogatás meghatározására az ellátott feladatokhoz igazítva, szakmai szempontok alapján kerül sor. A támogatás összegének növelése a látogatószám emelkedését, illetve a gondos gyűjteményi munkát igazolja vissza - áll a minisztérium által kiadott közleményben.

Képünk a Budapest Poznan 1956 fotókiállítás megnyitóján készült, lent: Farkas Lajos, az Intercisa Múzeum igazgatója

- Természetesen örömmel fogadtuk a támogatást (az Intercisa Múzeum esetében ez több mint 33 millió forint - a szerk.), amely az intézmény mindennapi működését erősíti. A következő hónapokban több nagy programmal is készülünk. A fenntartónknak, a helyi önkormányzatnak köszönhetően megkezdődhet az intézmény külső felújítása, és a napokban döntöttünk arról is, hogy megújítjuk a múzeum állandó kiállítását is - mondta el lapunknak Farkas Lajos, az Intercisa Múzeum igazgatója, aki a DH kérésére elárulta, hogy a város történetét bemutató jelenlegi állandó kiállítás közel negyven éves és pályázati forrásokból lehetne forrásokat találni egy új, a mai kor követelményeinek megfelelő tárlat felállításához.

Az intézményvezető szerint az új állandó kiállítás tervezése és felállítása közel 200 millió forintba kerülne, ám a pályázatokhoz szükséges szakmai anyagot már a közeljövőben el kell készíteni. Mindehhez is nagy segítséget nyújt a központi támogatás, amely elismeri az intézményben folyó szakmai munkát is.




Címkék#múzeum

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!