Hírek

2016.06.26. 19:00

Múzeumok Éjszakája a kőtárban

Dunaújváros - Idén is csatlakozott a Múzeumok Éjszakája elnevezésű országos programhoz az Intercisa Múzeum, így szombaton este nem csendesedett el a Római Kőtár és Fürdő környéke.

Balla Tibor

Az immár 13 esztendeje indult országos múzeumi program célja a tanítva szórakozás és a szórakozva tanítás. Ennek évről évre kiválóan megfelel az Intercisa Múzeum. Bár jelentős számban képviseltetik magukat az érdeklődő felnőttek is, a délután ötkor kezdődött, és éjfélkor még tartó program elsősorban a gyerekek örömét szolgálja. Idén - ahogy a kőtár bejáratánál húzott strigulák igazolják - kétszáz feletti látogatószámmal dicsekedhetnek a Farkas Lajos vezette múzeum dolgozói, akik nem kis áldozatot hoznak, hogy gördülékeny legyen egy ilyen éjszakába nyúló rendezvényhalmaz.

Hosszú évek óta sláger, így nem hagyható el a beöltözős játék, amikor a legkisebbek belebújhatnak a rómaiak viseletébe, és kézbefoghatják azok fegyvereit. Ilyenkor persze előkerülnek a fényképezőgépek, telefonok is, hogy később vissza lehessen emlékezni a hős vitézre. Ugyancsak a múzeumjárásra érzékenyítenek az elmaradhatatlan kézműves foglalkozások, ahol rézdomborítással díszített római csuklóvédő, gyöngyfűzéssel készült nyakláncok, apró képek és babérkoszorúk kerültek elő az ügyes kezek közül.

Évek óta a Múzeumok Éjszakája egyik motorja Keszi Tamás régész, aki minden évben szakvezetéssel kápráztatja el a laikusokat, de valamely kiemelt témában előadást is tart, idén: Levedia - Kolombusz tojása és a spanyolviasz címmel. Mivel 2016-ban a Múzeumok Éjszakájának tematikája a Hősök, felfedezők, újítók címet viseli, ez érthető is. Buza Andrea régész a szépségápolásról beszélt, az est végén a Vegyeskar énekelt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!