Hírek

2014.07.29. 15:20

Szerény áradás után szerény apadás a városnál a Dunán

Dunaújváros - Most már több hete ismétlődik a Dunán az a jelenség, hogy szerény mértékű áradást apadás követ.

Pekarek János

Hektikusan változik a vízállás a Dunán mostanában – írtuk múlt héten. Akkor ugyanis az egy héttel korábbi (július 16-i) számunkra hivatkoztunk: 16-án 126 centimétert jelzett a vízmérce. Július 21-én, múlt hétfőn viszont már csak 75 centin állt a mérce. Ez változott pénteken reggelre 127 centiméterre – hogy 145 centis szombat reggeli csúcs után lassú apadás után július 29-én, azaz e hét kedd reggelre 83 centiméteres vízállást jelezzenek előre.

Ezúttal halálos pontossággal bekövetkezett ez a vízügyi előrejelzés: tegnap, július 29-én reggel éppen 83 centiméteret mutatott a dunaújvárosi vízmérce! S ezen a héten is folytatódik a hektikus vízszintingadozás. Tegnap estére ugyanis 79 centire való apadást vártak a szakemberek a hydroinfo előrejelzése szerint. Ezután viszont újra lassú, szerény mértékű áradás következik az előrejelzések alapján. Amelyek szerint szerdán reggel már 86 centin áll a mérce, hogy estére 98 centiméteren legyen.

Július 31-én, csütörtökön reggel 113 centit várnak, aznap estére 127 centiig emelkedhet a víz. Augusztus elsején, pénteken reggelre 141 centis vízszintet várnak, estére 156 centimétert. Másodikán, szombaton reggelre már 173 centimétert jelezhet a vízmérce Dunaújvárosnál a Dunán. A hydroinfo grafikus előrejelzése szerint jövő hétfőre, augusztus 4-re akár 250 centiméterre emelkedhet a Duna a városnál. Igaz, a hosszabb távú, értsd: több napos előrejelzések esetén egyfajta bizonytalansági tényezőt is beleszámítanak a szakemberek a jóslatokba. A 250 centiméternél például megjegyzik, hogy e maximum helyett akár 175 centiméteres minimum is lehetséges városunknál. Egy biztos: még mindig nem fenyeget az a veszély, mint tavaly nyáron, amikor júniusban 750 centiméteren tetőzött a Duna!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!