Hírek

2014.05.14. 17:20

Nagy Donát győzött a kutató diákok országos versenyén

Az ország legjobb kutatódiákja lett a Dózsa iskola egyik nyolcadikosa. Nem véletlen, hogy vegyész akar lenni!

Pekarek János

Az iskola történetében páratlan sikert ért el hétfőn Nagy Donát, a Dózsa György Általános Iskola nyolcadikos tanulója: megnyerte a Kutató Gyerekek Tudományos Konferenciájának országos versenyét kémia tantárgyban! Igaz, a siker nem volt teljesen váratlan: korábban ugyanezen verseny régiós vetélkedőjén már harmadik helyet sikerült szereznie Donátnak.

Az országos versenyen huszonegy iskola ötvenkilenc diákja indult, két kategóriában: ismertterjesztés, illetve kutatás módszertan.

Donát „A természetes vizek vizsgálata és a szennyezett vizek hatása a növények fejlődésére” című kutatásmódszertani dolgozatával került a döntőbe, és az Ember és természet címet viselő műveltségterületen lett az ország legjobb kutató diákja. Gratulálunk!

Nagy Donát felkészítő tanárával, Csapó Máriával (balra) és igazgatójával, Tóth Györgynével (Fotó: Ónodi Zoltán)

Különösen, hogy ezzel az eredményével Donát elnyerte azt a jogot is, hogy a következő évben, már a középiskolások számára rendezendő Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján ugyanezen témában végzett további kutatási eredményeivel részt vehessen. Érdekes lesz megtudni, hogy abban a mezőnyben milyen eredményre lesz képes a fiú...

Nem hagyhatjuk ki a tavaly októberben kezdődött kísérletezésben, majd az eredmények alapján március végére elkészült dolgozatban végig Donátot segítő felkészítő tanárt, Csapó Máriát sem a történetből. Már csak azért sem, mert a tanárnő komoly segítséget nyújtott a kísérletekhez: a négyféle vízmintából kettőt, a paksi atomerőmű melletti halastóból és a bölcskei tóból származó vízmintát ő szerezte be... A másik két minta a dunaújvárosi öbölből, illetve az iskola vízvezetékrendszeréből származott.

Nem írjuk le, mi mindent talált Donát a vizekben: a lényeg a siker. Amit lesz alkalma továbbfejleszteni, hiszen gyógyszerkutató vegyész szeretne lenni. Ehhez az első lépés, hogy a bonyhádi evangélikus gimnázium biológia-fizika-kémia szakán folytatja ősztől tanulmányait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!