Hírek

2013.09.25. 17:15

Nagy esemény az utcában

Igazi szüreti nap köszöntött a falu lakóira szombaton Nagykarácsonyon. A szépen feldíszített kocsikat, pörgős rokolyákat, kékfestőket, fehér bő nadrágokat szerencsére megkímélte az eső.

Rankasz Brigitta

Közel száz ember gyülekezett az iskola udvarán, hogy felelevenítse a régi hagyományt. Népviseletbe öltözött lányok, asszonyok, férfiak, fiatalemberek, feldíszített kocsik, ünneplős paripák, karikás ostorok, talpalávaló.  Volt minden, ami ahhoz kell, hogy a kavalkád emlékezetesre sikerüljön idén is. A menetet Scheier Zsolt polgármester ezúttal felvezetőiként irányította a községben, csikós ruhában, saját lovon, s karikás ostorával is ragyogóan bánt.

A menet fél tízkor indult és tizenhárom helyen állt meg a vendéglátó asztaloknál, a község lakóinak nem kis büszkeségére. A szomszédok sok helyen összefogtak, és a finom ételektől, italoktól roskadozó asztalok várták a felvonulókat.Szabó Miklós kisbíró megtette kötelességét, népi rigmusaiban helyén voltak a rímek, s az esti bálba szívesen invitálta a helybélieket a művelődési házba.

A bíróné Klics Anita és a bíró Horváth Tibor a táncos lányok gyűrűjében a szüreti mulatságon (Fotók: Rankasz Brigitta)



Klics Anita és Horváth Tibor ült az idén a legelőkelőbb helyen, a legdíszesebb hintóban, mint bíróné és bíró. Természetesen ők az életben is egy párt alkotnak. Hét lovaskocsi volt teli a felvonulókkal, s a csikósok sorában sok paripán lányok ültek, ügyességük, szépségük csodálni való volt.

Többen sétálva kísérték a menetet, már a falu szélén hallatszott az ének, terelve a látogatót, aki szerette volna megnézi a rangos menetet és műsort. Különlegessége volt a kis falu szüreti mulatságának, hogy minden korosztály képviseltette magát. Simon Tamás azt mondta – és milyen igaza van – az életben és itt is egy csapatot alkotnak, ez náluk már évek óta így van, miért maradnának ki a jóból az emberek, ha már nem huszonévesek.

Borika néni karikás ostor bemutatót is rögtönzött az iskola udvarán


A kisgyermekek és a szülők, nagyszülők együtt táncoltak, mulattak, hiszen a hagyomány így örökítődik tovább. A fiatalos Bori néni visszaérkezve az iskola udvarába még egy karikás ostoros bemutatót is rögtönzött, hihetetlen ügyességét tapssal jutalmazták. Bár napközben is bőven volt finomság, este bográcsos szüreti paprikás krumpli szalonna pörcögőn pirított hagymával, és kétszáz palacsinta várt az édesszájúakra.

 

Díszes volt a nagykarácsonyi menet, hat lovaskocsi volt tele felvonulókkal és sok helyen megálltak, az utcában lakók nagy örömére



Horváth Csaba feladata egész napos volt, húzta napközben a talpalávalót, s virradatig zenélt a bálban. Különösen jó dolog, hogy ezen a napon a környező településekről Nagyvenyimről, Róbertvölgyből, Alapról, Előszállásról és Mezőfalváról is jöttek kocsisok, táncosok, idősek, fiatalok, s együtt mulattak a helyiekkel. A napsugaras időjárás méltán jutalmazta a menetet, s egész nap zengett a dal is. Mert...Ősszel érik babám a fekete szőlő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!