Hírek

2014.01.14. 19:35

Nagy lehetőség és felelősség

Dunaújváros - Törvényi változás kapcsán januártól, amennyiben megfelelnek a szigorú előírásoknak, az önkéntes tűzoltó egyesületek önállóan is beavatkozhatnak a káreseményeknél.

Gallai Péter

A tűzvédelmi törvény tavaly novemberben hatályba lépett módosításával az önkéntes tűzoltó egyesületeket megkülönböztetik, mint közreműködő és beavatkozó önkéntes tűzoltó egyesület. Utóbbiakkal a katasztrófavédelem területi vezetője az általa vállalt területen tűzoltási és műszaki mentési feladatok önálló ellátására megállapodást köthet. Ez azt jelenti, hogy a hivatásos egységek jelenléte nélkül számolhatnak fel káreseményt, ezzel pedig tovább csökkenthetőek a fehér foltok, rövidülhetnek a kiérkezési idők.

Ám ehhez szigorú előírásoknak kell megfelelni. Alapfeltétel, hogy a szervezet együttműködési megállapodással rendelkezzen a működési terület szerinti hivatásos tűzoltó parancsnoksággal. Országos szinten, első körben száz egyesülettel születhet ilyen megállapodás, a dunaújvárosi parancsokságra még nem érkezett megkeresés, s kérdés, hogy a környékbeli szervezetek tudják-e vállalni a feladatot.

Ugyanis az állomány részére a katasztrófavédelmi kirendeltség olyan tűzoltási és műszaki mentési ellenőrző gyakorlatot szervez és vezet, melyből megállapítható felkészültségük, eszközeik, felszereléseik bevethetősége, valamint a beavatkozást irányító személyek tűzoltásvezetési feladatok ellátására vonatkozó alkalmassága. Tűzoltóként önálló beavatkozást csak azok végezhetnek, akik rendelkeznek tűzoltó alaptanfolyami szakmai végzettséggel, és részt vettek a rendszerbeállító, minősítő gyakorlaton, vagy tűzoltó alaptanfolyamnál magasabb szakmai végzettséggel rendelkeznek.

A káreset helyszínén a tűzoltásvezetői jogokat és kötelezettségeket az az irányító gyakorolhatja, aki legalább tűzoltó szakképesítéssel és a ráépülő tűzoltás vezetői tanfolyami végzettséggel, vagy magasabb szakmai képesítéssel rendelkezik.

S talán a legnehezebben teljesíthető pont: az egyesületeknek nappal (6-18 óráig) évi minimum 1500 óra, éjszaka (18-6 óráig) legalább 3000 óra készenléti időszakot kell vállalniuk, amely alatt egy tűzoltógépjárművel legalább négy tűzoltó vonulása megoldott. Egyiküknek tűzoltásvezetésre jogosító végzettséggel kell rendelkeznie.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!