Hírek

2014.07.17. 13:50

Hőségriadó van! Ne menjenek a napra, ha lehet...

Dunaújváros – Víz, víz, víz! A következő napokban ez lesz a legfontosabb elem, külsőleg és belsőleg egyaránt!

Pekarek János

Másodfokú hőségriasztást rendelt az országos tisztifőorvos július 18., péntek 0 órától július 20., vasárnap 24 óráig. Erre az intézkedésre azért volt szükség, mert a következő napokban egyre melegebb léghullámok érkeznek a Kárpát-medence fölé, s emiatt éjszaka sem hűl le nagyon a levegő. Vagyis a napi középhőmérséklet az előrejelzések szerint tartósan meghaladja a 25 Celsius fokot, különösen az Alföldön és a nagyvárosokban. Pénteken például a napi hőmérsékleti minimum 14 és 20 fok között lesz, a maximum értéke pedig 28 és 32 fok között mozog majd az országban. Vasárnap már 16 és 21 fok közé várható a minimum, a legmagasabb hőmérséklet viszont már 30 és 33 fok között lehet! Csak keddtől csökken majd a legmagasabb hőmérséklet 30 fok alá, és a jövő hét azután következő napjaiban lassan csökken a meleg. De még akkor is 25 fok fölött várható a legmagasabb napi hőmérséklet.

Kilyén Vivien és Madácsi Renáta a szabad strandon hűsöl

Az Állami Népegészségügyi Szolgálat Országos Tisztifőorvosi Hivatala és a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága azt kéri, hogy a nagy melegben mindenki fogyasszon a megszokottnál több folyadékot. Tizenegy és délután három óra között lehetőleg ne tartózkodjanak a napon, védjék bőrüket a leégés ellen megfelelő, laza öltözettel és napvédő készítményekkel, továbbá minél gyakrabban menjenek hűtött helyiségekbe.

Lukács Angyalka (balról jobbra), Lukács Bernadett, Lukács Evelin édesanyjukkal, Bozóki Erikával

Ennél jobb tanácsot dr. Pintér Ferenc, a Meteo Klinika igazgatója sem tud adni. Ám hozzáteszi még, hogy ilyen nagy melegekben megnő az úgynevezett városi hőszigetek jelentősége is: a nagyvárosi utcák, házak több fokkal magasabb hőmérsékletet eredményeznek, mint az a környékben van.

Fel kell készülnünk a hőkifáradásra, mivel a meleg éjszakákon sem tudjuk majd kipihenni magunkat, mondja Pintér doktor. A legjobb hely természetesen a strand vize lesz: a lehető leggyakrabban hűtsük le magunkat!

Papp Roland (balról), Kard Krisztofer, Papp Rita és Kard Gábor a középen ülő svéd Dal-Bo Duingliot kísérték el egy nagy adag hűsítő fagyira, s mindjárt le is telepedtek a Vasmű úti fagyizó teraszán

A humánmeteorológus figyelmeztet arra, hogy a hőség nagyon megterheli a vérkeringést, gyakoribbak lesznek a rosszullétek. A hőguta komoly problémákat okozhat, ezért rosszullétnél ne mérlegeljük mi, hozzá nem értők, hogy súlyos-e az eset, hanem vigyük orvoshoz a rosszulléttel küzdőt, vagy hívjunk mentőt, tanácsolja Pintér Ferenc.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!