Hírek

2016.05.29. 18:10

Nagy városi grillparti volt - Háromszázhúsz asztaltársaság népesítette be a nagy sütőplaccot

Dunaújváros - A város grillpartija most is kitűnőre vizsgázott!

Körmendi Erzsébet

A honi gasztronómiai számos versenyt megélt nagyágyúiból álló zsűri sem talált kivetnivalót az étkekben. Opószky Sándor például azt mondta: ennyi felkészült és jókedvű embert még nem látott egy helyen! Parázsos és varászos...

A Családi Hétvége Parázs-Varázs napján Cserna Gábor polgármesteri köszöntője és jókívánsága adta meg a jelet a tűzgyújtásra délután négy órakor, és nem sokkal később már füstbe borult az alsó Duna-part, a faszén felett perzselődő húsok látványa és illata bizsergette az érzékeszerveket...

Szikora Robiék zenéjére nemcsak a színpad előtt, hanem a leghátsó asztaloknál is táncra perdültek az asztaltársaságok.

A város legnagyobb eseményeként számon tartott grillparti ezúttal is méltó volt a kivívott rangjához és hírnevéhez: egymást érték az asztalok a nagy sütőplaccon, és olyan sokan voltak, hogy bárki lazán belenézhetett a szomszéd tányérjába, ha akart - de erre legfeljebb a kíváncsiság vitte rá, mert mindenki leginkább a saját tüzével, húsával volt elfoglalva. Izzottak a parazsak, rostélyon, tárcsán sültek a kolbászok, zöldségek, töltött és pácolt csirke-, sertés-, kacsarészek, és persze az sem nyúlt nagyon mellé - tapasztalatból mondjuk -, aki a bográcsos egytál mellett döntött.

Az amatőr ízmesterek 320 asztal mellett sütögették pecsenyéjüket szombaton. Felkészültségben sem volt hiba: többen egységes pólóban vettek részt az össznépi grillezésen, olyan fantázianév alatt, mint Egyszerűen Béláim, Tizedés és a többiek, Zsuga bubusok... és még sorolhatnám. Az ételek is komoly konyhai jártasságról árulkodtak, hiszen a malac hasa aljától és grillkolbászon át a lazacig és a gombával, szalonnával töltött tarjáig, valamint a vegetáriánus különlegességekig minden volt. De nyerőnek bizonyult a hagyományos bobrácsos babgulyás, a csilis bab és a marhapörkölt is. A főzőversenyt egyéként a Bem Team nyerte halkolbászával és garnélás kolbásznyársával, őt Botyánszki Tamás Pinto csapata követte a nagy grilltállal, harmadik pedig Palkovics Miklós lett.

Móka, kacagás, jókedv: a hangulat pazar volt.

Ám a zsűri szerint mindenki nyert ezen az estén, mert az étkek és hangulat pazar volt. Az ítészek csapatának oszlopos tagja Opóczky István Venesz-díjas mesterszakács, az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend tagja és a Magyar Gasztronómiai Szövetség zsűritagja, valamint öccse Opóczky Sándor az Arany Oroszlán Asztaltársaság ízbírálója, a Magyar Grillszövetség zsűritagja, aki 48 éve, míg testvére 56 éve van a pályán - mindketten a magyaros ízek szerelmesei. István a magyar konyha lefinomított változatát képviselte számos országban, főzött honi kormányfőknek, de még a pápának is. Sándor azt mondja: Főzni csak szeretettel, odaadással lehet, hiszen minden ételbe magunkból is bele kell adni egy keveset. Harmadik ítészként pedig Hargitai György mesterszakács, népszerű szakácskönyvíró kóstolta és bírálta az elkészült étkeket - minden szavukat, tanácsukat érdemes volt megfogadniuk a Parázs-Varázs résztvevőinek.

Kötélhúzásban a Solti Bikák kerekedtek felülkerekedtek az újvárosi legényeken. Fotó: Zsedrovits Enikő

Mondanunk sem kell: a nagy evés-ivás-beszélgetés közben érdemes volt a színpad felé is ellátogatni, hiszen egymást érték a különböző produkciók. Kísérő programként népszerű volt a kötélhúzás, ahol a soltiak ezúttal is nagyon kitettek magukért, de a helyiek is szépen helytálltak. Népszerű volt a Parázs-kupa focirangadó is. A színpadi csúcsot pedig Szikora Robiék produkálták, mert muzsikájukra még leghátul, az asztalok között is táncra perdültek a baráti társaságok.

A RÉSZTVEVŐK VÉLEMÉNYE

Szabó Zoltán

 

Földes István

Szabó Tamás

- Népes társasággal érkeztünk, tizenöt tagú a baráti társaságunk, plusz a családtagok. Kár, hogy évente egyszer van Parázs-Varázs, lehetne mellette egy nyárbúcsúztató is.

- Mi már nagy visszajárók vagyunk Soltról, mert remek a program, nagyon jól érezzük magunkat itt. Babgulyást főzünk, éppen azt zsűrizik! Kíváncsi leszek!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!