Hírek

2016.08.22. 17:20

Nagy volt a kenyér becsülete

Mezőfalva - Eredetileg balkáni származású, de mára híresen magyarrá vált étellel, a lecsóval várták a vendégeket szombaton államalapításunk évfordulóján Mezőfalván. Fesztivál volt idén is.

Horváth László

A hazai gasztronómia remekeit felvonultató versenyen nyolc csapat bográcsozott a Piac téri parkban, ahol idén is várta és fogadta a vendégeket a híres mezőfalvi Lecsófesztivál.

Ám előtte ünnepélyes mozzanatokkal kezdődtek a mezőfalvi augusztus huszadikai programok. Reggel kilenckor a római katolikus templomban Kristofory Valter plébános celebrált szentmisét. Délután 17 órától pedig a Piac téri Szentháromság kápolnánál Márok Csaba polgármester az új kenyér megszegésével nyitotta meg államalapításunk évfordulójátnak és az új kenyér ünnepének 2016-os mezőfalvi programjait.

Nagyszámú ünneplő közönség előtt szegték meg a kenyeret Mezőfalván a Szentháromság kápolnánál. Márok Csaba polgármester köszöntötte a résztvevőket  (Fotók: Horváth László)

Az ünnepélyes pillanatok után kérdeztük a Mezőfalváért-díjas Csanda Béláné Terus nénit, mit is jelent augusztus 20. a szépkorúak emlékezetében?

- Elsősorban István király ünnepét, az aratást és a hálaadást. Már nyolcéves koromban a hat és fél éves öcsémmel markot szedtünk a saját földünkön. Emlékszem, hogy édesapám kaszált, édesanyám a kötelet kötötte. Akkoriban így arattunk. Tizenegy óra felé már olyan meleg volt, hogy nem lehetett dolgozni. Az otthonról vitt, előkészített csirkét főztünk bográcsban a föld melletti fasor alatt. Nagyon kemény munka volt az aratás. Szüleimmel és három testvéremmel kilenc holdon gazdálkodtunk. Ha véletlenül leejtettük a kenyeret a földre, akkor azt gyorsan felvettük, megcsókoltuk és megettük - emlékezett a kenyér egykori becsületére a 80 éves Csanda Béláné.

Faragó Ferenc Szentesi módra főzött lecsót, amellyel második lett

A kenyérszegést követően a Piac téri parkba vonultak át az ünneplők, ahol a hetedik Mezőfalvi Lecsófőző Fesztivált tartották. A huszadikai főzőpartis programon számos civil szervezet és magán társaság fogott fakanalat. A mezőfalvi motorosok a nevükhöz méltó Pimasz lecsót főztek hagyományos alapanyagokból. A Sárgarózsa Nyugdíjas Klub kolbászos cukkinis ízesítéssel indultak a versenyen. Rajthoz állt a mezőfalvi polgárőrök csapata is, ők a kolbászos, szalonnabőrös összeállításra esküsznek.

Faragó Ferenc és családja Nagyvenyimről érkezett. A Szentesről származó fiatalember 10 főnek készített babos lecsót füstölt kolbásszal és fehér szalonnával. Más ízvilág van erre felé - összegezte a tapasztaltakat Faragó úr. Második alkalommal főzött bográcsban, még bármi lehet az eredmény.

Szintén lecsó volt a fő alkotóeleme az iskolai szülői munkaközösség kreációjának, de ezúttal különlegességként marhahúságyon főtt a remekmű.

Népes csapatként ült bogrács köré a mozgáskorlátozottak szervezete. Ők képviseltették a civil szervezetüket legnagyobb számban, méghozzá összesen 97 fővel! Jelen volt a versenyben - mint eddig mindig - Barati Jánosék társasága, akik házi termelői alapanyagból hagyománytisztelő lecsót kavargattak, és nem utolsósorban a park szélén szerényen, de jókedvben meghúzódva a polgármesteri hivatal lecsófőző együttese forgatta igencsak mesteri módon a fakanalat. Nem véletlenül használjuk ezt a jelzőt, hiszen ők vitték el az idei fődíjat!

Sokan táncoltak az utcabálon

A főzőversenyben másodikként Faragó Ferenc állhatott dobogóra. Harmadik helyezettnek járó jutalmat pedig a mozgáskorlátozottak szervezete gyűjthette be.

A lecsófőzést és lakmározást követően a helyi néptánc együttes, a Romantik együttes és a Mátrix zenekar szórakoztatta a 2016-os mezőfalvi augusztális vendégeit. Tíz óra után a sokak által nagyon várt tűzijáték emelte tetőfokára hangulatot, továbbá hajnalig tartó utcabál zárta a huszadikai programot, amelyre sokan kilátogattak a Piac térre.

Címkék#Mezőfalva

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!