Hírek

2015.02.17. 17:30

Román nagyköveti vizit a KMI-ben

Dunaújváros - Betuker István kolozsvári alkotó kiállításának apropóján kereste fel a KMI-t a budapesti román nagykövet.

Szabó Szabolcs

A Kortárs Művészeti Intézetben Deák Nóra, az intézmény vezetője, Gyöngyössy Csaba, a Modern Művészetért Közalapítvány kuratóriumi elnöke és Zsinka Gabriella, a Betuker-kiállítás kurátora fogadta kedden budapesti román nagykövetség küldöttségét. Alexandru Victor Micula nagykövetet első körben arra kértük, értékelje a kolozsvári alkotó első magyarországi önálló kiállítását.

Egy tárlat tanulságai - háttérben egy Betuker alkotás, előtérben Zsinka Gabriella, az Érzelmi zsarolás című kiállítás kurátora és Alexandru Victor Micula budapesti román nagykövet (Fotó: Ady Géza)

- Nagyon örültem a meghívásnak, hiszen egy tehetséges kolozsvári fiatalember első nagyobb szabású magyarországi bemutatkozása ez, egy olyan intézményben, amely fontos szerepet játszik a magyar kortárs művészeti életben. Betuker István munkáival először egy 2012-es kollektív tárlaton (Európai utasok Kolozsvári képzőművészet az ezredforduló után - a szerk.) találkozhattunk, személyesen is kíváncsi voltam a fiatal alkotó új képeire, amelyek valóban figyelemre méltóak és remélem sok látogatók vonzanak itt Dunaújvárosban. Úgy vélem, gazdag kulturális kapcsolat jellemzi Románia és Magyarország viszonyát, azon kell dolgozni, hogy ez a jövőben is megmaradjon, hiszen ez mindkét ország polgárainak érdeke.

- Szokatlan, hogy egy nagyköveti látogatás során nem találkozik a város vezetőivel. Miért?

- Magam is sajnálom, de sajnos előre lekötött programok miatt erre most nem adódott lehetőség. Bízom benne, hogy egy következő látogatás alkalmával alaposabban is megismerkedhetünk Dunaújvárossal.

- Látogatásának napján indul a magyar-román-szlovák hokiliga igazán éles szakasza, tavaly épp a Brassó csapata ütötte ki a dunaújvárosiakat. Mit vár az idei rájátszástól?

- A közös jégkorongbajnokság jó példa arra, miként tud eredményesen együttműködni három ország sportszövetsége és csapatai. A MOL Liga évről évre erősebb, és bár tavaly a Corona Brassó tényleg megtréfálta a remek erőből álló dunaújvárosi csapatot, idén nem számítók hasonlóra. Ráadásul ott van még a Miskolci Jegesmedvék csapata is, amely remek formát mutat. Jó meccsek lesznek, ez a lényeg.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!