Hírek

2013.08.06. 22:00

Perkáta több mint 50 éve baráti kapcsolatokat ápol egy kínai településsel

Perkáta - Több mint fél évszázados baráti szálak fűzik Perkátát a kínai Huaxianghoz. A partnertelepüléssel ismerkedett a Kínai Népköztársaság új magyarországi nagykövete.

Bogó Anikó

Nagy megtiszteltetés érte Perkátát az elmúlt napokban: Xiao Qian, a Kínai Népköztársaság rendkívüli és meghatalmazott magyarországi nagykövete augusztus 5-én a nagyközségbe látogatott, hogy megismerhesse azt a települést, amely már több mint ötven éve baráti kapcsolatban áll országának egyik településével, Huaxianggal. A magasrangú kínai delegációt természetesen Xiao Qian nagykövet vezette. Tagja volt Wang Hongliang gazdasági és kereskedelmi tanácsos, Wang Haitao, a politikai osztály vezetője, Chen Yibin, a tudományos és technikai csoport vezetője, valamint Duan Shuangxi, a politikai osztály attaséje, aki magyar-kínai tolmácsként is aktív közreműködője volt a hétfő délutáni találkozónak. A vendégeket Somogyi Balázs, Perkáta polgármestere fogadta és elmondta: nagy öröm számára, hogy Kína magyarországi nagykövete is érdeklődik a partnerkapcsolat iránt. Xiao Qian és a polgármester közötti tanácskozáson szó esett az országok és a települések közötti jelen kapcsolatrendszer alapjairól, múltjáról, és természetesen kitértek a felek a jövőbeni közös tervekre is.

Somogyi Balázs szeretettel üdvözölte a településen, Perkátán Xiao Qian kínai nagykövetet

Perkátán egy Kínával kapcsolatos nagyobb projekt előkészítése már folyamatban van, amely infrastrukturális és kulturális változást, fejlődést is jelentene a Fejér megyei község és a térség életében egyaránt. Az előkészített projektet Somogyi Balázs polgármester mutatta be a delegáció tagjainak. Elhangzott továbbá a megbeszélésen, hogy ebben az évben négy perkátai fiatal vehetett részt egy diákcsere programban, látogatásuk során bepillantottak Kína, azon belül Huaxiang kulturális- és gazdasági életébe. A felek a jövőben is folytatni kívánják ezt a programot, valamint tovább építeni a kapcsolatot, és ezzel a fiatalok számára új lehetőségeket kínálni.

A nagykövettel több gazdasági ügyről is sikerült érintőlegesen tárgyalni. A látogatás alkalmával a perkátaiak igyekeztek a népi hagyományokat megmutatni a delegáció tagjainak Horváth Dóra szervezésében. Perkátai népviseletet öltve, sudridomot táncoltak a vendégeknek, íjászbemutatót tartottak, a hagyományőrzők különböző lovas produkciókkal szórakoztatták a delegáció tagjait.

Címkék#perkáta

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!