Hírek

2014.07.30. 13:50

A jövő hét elejére már feloldják a közlekedési korlátozásokat

Dunaújváros - Már zajlik a Papírgyári úttól a belvárosig haladó új gázvezeték műszaki átadása. Hamarosan rend lesz!

Pekarek János

Igazán nem panaszkodhatunk arra, hogy mostanában semmi nem történik Dunaújvárosban: történik, talán egy kicsit túl sok is egyszerre. Hiszen javában zajlanak a főtér átépítési munkálatai. Éppen csak megindult a forgalom a belváros új körforgalmi csomópontjában – de annak környékén is jócskán van még tennivaló. Nem múlt el még nyomtalanul a Vasmű út főtér felőli végénél zajlott sávlezárás, amire a távfűtési rendszer átalakítása miatt volt szükség.

De a Vasmű út másik is építkezés zajlott: az E.ON új gázvezetéket épített a 6. számú főút és a Papírgyári út csomópontjától egészen a Velinszky László utcai gázelosztó csomópontig. Erre az új vezetékszakaszra azért volt szükség, hogy az E.ON kiszolgálhassa a városban megnövekedett felhasználói igényeket – ugyanakkor tovább növelje a gázellátás biztonságát. A munka több ütemben zajlott, hogy a lehető legkevésbé akadályozzák a közlekedést a városból kivezető egyik legnagyobb forgalmú úton.

Megkezdődött szerdán az új gázvezeték műszaki átadása. Itt még építkezés közben látjuk a Papírgyári úti munkaterületet.

Azonban így is alaposan fel kellett forgatni a közlekedési rendet. Mivel a papírgyár előtti szakaszon az út városból kifelé haladó sávját felbontották, ezért a 6. számú főútra tartó autókat átterelték a menetirány szerinti baloldali sávba. Még nagyobb átszervezést igényelt a 6-os útról befelé haladó forgalom.

A főútról behajtó kocsikat a szeméttelep felé vezető útkereszteződésnél északra, a régi 6-os út betoncsíkjára terelték, egészen a vasmű kokszolójának kapujáig, ahonnan a kokszolói úti garázsok előtt elhajtva térhettek vissza a Papírgyári útra, a felüljáró előtti kereszteződésben. Ezután már „csak" a járdákon kellett néhány napig akadályozni a közlekedést – leszámítva a vasmű főkapuja után, a Hunyadi úttól az Építők útjáig tartó kerékpárutat, amelyet több helyen is eltorlaszoltak a csőfektetéshez szükséges munkák miatt. Az arrajárók azonban (miként a városközpontban is) példás fegyelemmel és türelemmel viselték a forgalomátszervezéseket – de természetesen itt is előfordultak szabálytalanságok, főleg a tájékozatlanság miatt. Nos, mindennek hamarosan vége szakad!

Az E.ON szakemberei július 30-án, azaz tegnap, szerdán megkezdték az új vezetékszakasz műszaki átvételét. A 4800 méter hosszú, úgynevezett nagyközépnyomású vezeték egyes szakaszait külön próbának vetik alá, hogy mindenhol megfelel-e? A műszaki átadás-átvétel után pedig megkezdődik (ahogyan a gázszolgáltató ígérte) az útburkolatok helyreállítása. Ez többek között azt is jelenti, hogy a papírgyár előtt felbontott fél sáv 1400 méter hosszan új aszfaltburkolatot kap a sikeres műszaki biztonsági felülvizsgálat után. Az útburkolatok helyreállításán kívül ugyancsak a gázszolgáltató gondoskodik a környezet rendezéséről, a vezeték nyomvonalán és amellett az eredeti állapotok helyreállításáról, helyenként, ahol szükséges, a parkosításról is.

Ez magában foglalja a Velinszky László utcai parkoló és a Vasmű út-Építők útja csomópontjában még tavaly elvégzett építkezés nyomainak eltüntetését is. Az érintett területek helyreállítása után megszűnnek az ideiglenes, vagy a hosszabb időn át tartó forgalomelterelések is. Ha minden az előzetes tervek szerint halad, akkor hamarosan, pontosabban napokon belül, még pontosabban augusztus negyedikéig visszaáll az eredeti forgalmi rend a legfontosabb szakaszon, a 6. számú főút és a Papírgyári út kereszteződésében.

A kisebb területrendezések helyenként ennél tovább is tarthatnak még, de azok nem fogják zavarni a gépjárműközlekedést. Ahogyan azt Varga Ivett-től, az E.ON Hungária Zrt. dél-dunántúli igazgatóságának szóvivőjétől megtudtuk (fentebb ismertetett információink is tőle származnak), a cég vezetői és munkatársai nagyon hálásak a városlakóknak a türelemért!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!