Hírek

2013.03.05. 16:34

Nagyobb árvízre nem számítanak a Dunán

Dunaújváros - Bár valóban sok csapadék esett legnagyobb folyamunk vízgyűjtő területein a télen, az olvadás fokozatos, ezért nincs árvízveszély. Sőt, kis apadás várható.

Pekarek János

A dunaújvárosi kikötőöböl bejáratánál kaptuk lencsevégre ezt a két teherhordó uszályt: úgy véljük, ezeket sem látjuk már sokáig (Fotó: Vohlmann György)

Szakemberek szerint az idén a Dunán nem várható nagy árvíz, annak ellenére sem, hogy a vízgyűjtő területeken igen sok csapadék, közte hó esett ezen a télen. Azonban az olvadás fokozatos volt, másképp fogalmazva, a hó egy része még mindig fenn van a környező országok síterepein: vagyis nem egyszerre zúdul le a Duna-völgybe a sok olvadék. Ezzel összhangban a vízállásjelentések előrejelzései azt mutatják, hogy bár a február 22-én reggeli 121 centiméteres mérce szerinti dunaújvárosi vízálláshoz képest magasabb a vízszint a Dunában városunknál  de a következő napokban mégis enyhe apadás várható. Szám szerint: március 5-én reggel 199 centiméter volt a vízszint. Estére 197 centit vártak (plusz-mínusz 2 centis eltéréssel), 6-án reggelre 193, estére 189 centimétert vártak (estére már plusz-mínusz 6 centis eltérést jeleztek lehetségesnek). Március 7-én reggelre 186, estére 184 centiméter az előrejelzés (plusz-mínusz 9 centi), 8-án reggelre 184 centimétert vártak  de estére már igen enyhe emelkedést mutat a prognózis: 185 centimétert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!