Hírek

2017.03.23. 18:20

Nagyon sokan jöttek az egészségnapra Dunaújvárosban

Dunaújváros - Több száz ember kereste fel a Római körút 36/B szám alatti, egészségnapi rendezvényt tegnap.

Pekarek János

Egészen elképesztő sikerrel zárult az első egészségnap, amelyet néhány lelkes aktivista szervezett csütörtökön a Római városrészi Közösségi Szolgáltató Pontban!

Talán elmondhatjuk, hogy bár ezt a helyiséget éppen ilyesmire, azaz nagylétszámú közösségi összejövetelekre tervezték, ezúttal mégis kicsinek bizonyult.

Igaz, ki gondolhatott arra, hogy közel ezer ember keresi fel az ingyenes szűrő- és tanácsadási programokat?

Lassingleitner Fruzsina, az egészségnap fő szervezője Fotó: Zsedrovits Enikő

Úgyhogy már most biztos: lesz folytatása a rendezvénynek, talán még az idén!

Azt hinné az ember, hogy pusztába kiáltott szó minden felhívás, ami egészségünk megóvásáról szól.

Nos, aki ezt hiszi, annak elég lett volna akár öt percre ellátogatnia a Római körút 36/B-be, a Közösségi Szolgáltató Pontba (a régi APEH-iroda helyére), ahol csütörtökön reggel kilenctől délután háromig nagyon sokféle szűrő- és ellenőrző vizsgálatot végeztek el szakemberek, tanácsadásokkal egybekötve.

Amikor tizenegy óra tájban megjelentünk, kissé aggódva, hogy találunk-e ott valaki érdeklődőt, döbbenten kellett tapasztalnunk, hogy addigra már több mint hétszázan (!) vették igénybe ezt a szinte házhoz jövő lehetőséget...

Mezeiné Szombathelyi Gizella a castrumi szűrővizsgálaton csütörtökön délelőtt Fotó: Zsedrovits Enikő

Ahogyan előre jeleztük, volt itt hallásvizsgálat, vércukorszint-mérés, vérnyomás-mérés, prosztatarák-szűrés, diétás tanácsadás, koleszterinszint-meghatározás, testzsírmérés, számítógépes látásvizsgálat, szürke- és zöldhályog-szűrés, számítógépes talpvizsgálat.

Mindez ingyenesen - de hát ezek a vizsgálatok az állami egészségügyi ellátásban is ingyenesek.

Csakhogy...

Amint azt több látogató is elmondta nekünk: egyrészt a castrumi egészségnap (ami egyébként bármely városlakónak szólt) a legtöbb látogatónak közel volt a lakásához.

Másrészt pedig egyáltalán nem elhanyagolható tényező volt, hogy itt nem kellett időpontot kérni a szakszemélyzettől - netán több hónappal későbbre.

Ahogyan azt Lengyel László megfogalmazta nekünk:

- Itt lakom a szomszédban, és most soron kívül megnyugtattak a prosztatavizsgálaton: nincsen semmi baj!

Lassingleitner Fruzsina, az egészségnap főszervezője, a Fidesz önkormányzati képviselő el is mondta: lehet, hogy az idén ősszel lesz még egy akció, de jövőre biztosan!



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!