Nálunk még nincs járvány

2016. január 26., 21:10 szerző: Buthy Lilla
komment
Harmadik hete nő a megbetegedések száma, de még nincs influenza-járvány. Az influenza elleni oltásokról Müller Cecília megyei tiszti főorvost kérdeztük.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Az első jelentések az eloltásokkal kapcsolatban január elején már beérkeztek. Az adatokból kiderült, az összes térítésmentes oltóanyag, amit Fejér megyében a háziorvosok felhasználtak, a három éven felüli korcsoportnál, a felnőttek tekintetében 65 százalékos, a három éven aluliaknál 71 százalékos.

– Ez jónak mondható átoltottsági ütem – mondta a megyei tiszti főorvos, aki hozzátette, ez az arány most, a hónap végén már több is lehet.

– Jobban örülnék neki, ha már januárban magasabb lett volna az oltóanyag eloltottsága. De még mindig nem késő beadatni, hiszen halljuk, hogy Európában már vannak kisebb járványok, tehát már közeledik, csak a mértéke, ami kérdéses – tette hozzá. Az oltás beadása után a védettség kialakulásához egyébként 10-14 nap szükséges. A megyei tiszti főorvos elmondta, a tapasztalatok szerint január végén, február elején szokott a megbetegedések száma a legmagasabbra szökni. Harmadik hete tendenciózusan növekszik az influenzaszerű megbetegedések száma. A legfrissebb adatok szerint Fejér megye vonatkozásában nézve százezer lakosra százharminc megbetegedés jut. A járványos küszöbérték– ami több paraméterből tevődik össze– százötvennél kezdődik. Idén Fejér megyében még nem volt légúti járvány és nem mutatták ki influenza-vírus jelenlétét a betegek torokváladékából sem. Gruiz Andrea székesfehérvári gyermekorvos kérdésünkre elmondta: – A tapasztalat szerint sokszor nagyon összemossák az emberek az influenzát a felső légúti vírusfertőzések tüneteivel– fogalmazott a doktornő.

– Előbbire akkor kell gondolnunk, hogyha hirtelen az iskolákban, óvodákban, munkahelyeken egyszerre, járványosan, nagyobb létszámban, nagyon magas lázzal és végtagfájdalommal, elesettség-érzettel járó megbetegedések jelentkeznek. Az influenzásoknak még a bőre is fáj. Ha valaki fújja az orrát és köhög, nem számít influenzásnak. Hozzátette: – Felső légúti megbetegedésből valóban több tapasztalható ezen a héten, mint a múlt héten, de még nem influenzaszerű tünetekkel érkeznek a betegek.

– A legfontosabb, hogy az influenzás-beteg maradjon otthon, ne menjen be a munkahelyére, az iskolába, csillapítsa a lázát és pihenjen, igyon sokan! Ha szövődmény van, ha két-három nap után sem megy lejjebb a láz, ha a bágyadtság miatt nem tud a beteg enni, inni, akkor már orvoshoz kell fordulni.

– Gyermekorvosként én azoknak ajánlom az oltást, akik komoly, krónikus betegségben szenvednek: akinek a gyermeke súlyos asztmás, szív vagy tüdőbeteg. De a gyerekkörzetben hála Istennek elenyésző ez a szám. A legyengült, idősebb, krónikus betegségben szenvedők és a kismamák tartoznak még bele a rizikócsoportba.

– Egyébként most azt látom, a szülők nem igazán kérik a védőoltást a gyereküknek – zárta Gruiz Andrea.

Buthy Lilla

2016. január 26., 21:10 szerző: Buthy Lilla

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...