Hírek

2015.01.28. 14:45

Napra készek lesznek az óvodában és a hivatalban is

Nagyvenyim - A Nap energiáját hasznosítják hamarosan a nagyvenyimi óvodában és polgármesteri hivatalban.

Körmendi Erzsébet

A polgármesteri hivatalban dolgozók hősként állják a sarat, kétnaponta költözködnek egyik irodából a másikba abba, amelyik éppen szabad, ahol nem dolgoznak az épületenergetikai beruházás kivitelezői. A köztisztviselők igyekeznek megfelelő körülményeket teremteni az ügyfélfogadáshoz, mert hetekre, hónapokra nem zárhat be a hivatal, inkább alkalmazkodnak. A hőszivattyúk csőrendszerét már beépítették, a hátsó épületszárnynál szigetelnek, onnan haladnak előre. Vargáné Kaiser Katalin polgármester hálás az ügyfelek türelméért, mert senki sem háborog, inkább érdeklődnek az emberek, mi történik a hivatalban. Az óvodában szintén türelemmel viselik a szülők, gyerekek és pedagógusok a Dunaújvárosba ingázást, amiért szintén köszönetét fejezi ki a polgármester. Az óvodát kiürítették, ott semmi nem akadályozza a dolgozókat. A napelemek már felkerültek a tetőre, a szigetelés, a nyílászárócsere is kész, a hőszivattyúk beépítése lesz a következő nagy feladat, majd a belső tér kialakítása és külső vakolás.

Szíjjártó Tibor fest a a csőszerelők után a nagyvenyimi polgármesteri hivatal egyik helyiségében (Fotó: Zsedrovits Enikő)

A két önkormányzati intézmény teljes energetikai felújításával a közvetlen cél az épületek korszerűsítése, fenntartási költségeinek drasztikus csökkentése, valamint az eddig vásárolt áram jelentős részének kiváltása háztartási méretű napelemes kiserőművekkel termelt energiával. A hőszigetélés utáni újra vakolásnak, nyílászárócserének köszönhetően kívülről is megújul az óvoda és a hivatal. A belső terek is komfortosabbak lesznek: az óvodában a padlóburkolatot, az összes lámpát kicserélik, a fűtést mindkét helyen hőszivattyús, légkeverős rendszerrel oldják meg, amely télen melegít, nyáron a hűt, de nem klímával, hanem megfelelő páratartalmú, szűrt, tiszta levegőt keringtet a helyiségben. A szükséges fűtési energia nagy részét a tetőkre telepített napelemek termelik meg, gondoskodnak az épületek gazdaságos fűtéséről, energiaellátásáról.

A szakemberek számítása szerint az óvodában és a polgármesteri hivatalban jelentős mennyiségű energiát takarít majd meg, ezzel is csökkentve az önkormányzati kiadásokat.

A beruházás valamivel több mint 145 millió forintba kerül, amelynek 85 százalékát, 123 millió forintot támogatásként nyerte el tavaly Nagyvenyim.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!