Hírek

2016.08.28. 17:40

Ne érd el a tizenöt közlekedési pontot... - A közúti büntető pontrendszer miatt bevonhatják a jogsit!

Dunaújváros - A vezető sokszor csak akkor szembesül a pontrendszerrel, amikor hat hónapra bevonják jogosítványát. Pontokat kapunk, ha...

Unger Zsolt

A pontrendszer hatálya alá tartozó szabálysértéseknél már 1 pontot kapunk, ha a jobbra tartási kötelezettséget megsértjük. 2 pontot ér, ha az útkereszteződés 5 m-es távolságán belül megállunk, vagy ha a záróvonalon és járműforgalom elől elzárt területen áthaladunk.

3 pont jár például irányjelzés szabályainak elmulasztása, bekanyarodási szabályok megsértse, gyermekülés illetve magasító, valamint bukósisak, biztonsági öv használatának elmulasztása, kézben tartott mobiltelefon használata esetén. 4 pont jár a behajtás tilalmának.

A sebességtúllépésért is komoly büntetőpontokra számíthatunk Fotó: Ady Géza

5 pontot kapunk, ha a közúti közlekedés rendjét megzavarjuk, valamint engedély nélküli vezetés miatt. 6 pont jár többek közt járművezetéstől való eltiltás alatt, elsőbbség és az előzés szabályainak megsértése, és a rendőr jelzésének figyelmen kívül hagyása esetén. 8 pontot ér a forgalmi lámpa előtti megállási kötelezettség megszegése és vasúti átjárón áthaladás szabályainak megsértéséért.

9 pontot kapunk például a megengedett legnagyobb sebesség túllépése eseténˇ 50 km/óráig, ha 15-45km/órával túllépés esetén 4 pont, 46-65 km/óra között 6 pont, és a további túllépés esetén 8 pont jár. 50-100km/óra között 15-60 km/órával túllépés esetén 4 pont, 61-105 km/óra között 6 pont és a további túllépés esetén 8 pont jár. 100 km/óra sebesség felett ha 66-80km/órától 4 pont, 81-105km/órától 6 pont és a további túllépés esetén 8 pont jár.

Ittas járművezetés eseten 0,30 gramm/liter véralkohol-, illetve 0,15 milligramm/liter levegőalkohol-koncentrációt meg nem haladó értéket eredményező fogyasztás esetén 6 pont, e fölött 8 pont jár.

A fentiek alapján látható, hogy milyen könnyen is összeszedhető a 15 büntetőpont. Amennyiben úgy érezzük, hogy az elmúlt időszakban többször vétkeztünk érdemes a kormányhivataltól tájékoztatást kérni, hogy lehetőség legyen a pontszám csökkentését eredményező önkéntes után képzésnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!