Hírek

2015.06.05. 16:26

Ne füstöljük ki és ne piszkáljuk a méheket

Dunaújváros – A héten az Arany iskolához kellett a tűzoltóknak kivonulniuk, akik egy méhraj eltávolításában segédkeztek a szakembernek.

Gallai Péter

Azonban fontos tudni, hogy a katasztrófavédelem tűzoltói egységeinek ilyen esetekre nincsen megfelelő védőfelszerelése, így a dunaújvárosi oktatási intézménynél is csak segítséget adtak a méhésznek, ugyanis olyan magasan és eldugott helyen volt a megtelepedett raj, amihez a lánglovagok létrájára volt szükség. Mint Szabó-Bisztricz Anett, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője hozzátette: elsősorban közvetlen életveszély esetén értesítsék a tűzoltóságot, de olyan esetben is kivonulnak, ha oktatási és közintézményeknél, lakótelepeken – ahol sok ember érintett – okoznak gondot a méhek, ilyenkor, ha szükséges, a terület lezárásában is segédkeznek.

Szöllősi Péter tavalyi felvételünkön egy Kossuth utcai társasházból költözteti el a méheket
Fotó: Ady Géza

Nagyon fontos megjegyezni: amennyiben a méhek, vagy a még agresszívebb darazsak olyan helyen tartózkodnak, hogy emberekkel való érintkezésük elkerülhetetlen, ne kíséreljék meg eltávolítani a fészket és a rovarokat, hanem hívjanak szakértő segítséget.

Dunaújvárosban tavaly különösen sok esetben kellett méhészt hívni a város különböző pontjain - társasházi szellőzők, kémények - megtelepedő méhek miatt.

- A legfontosabb, ha észleli valaki, hogy nála szeretnének letelepedni a rovarok, rögtön szóljon szakembernek. Ilyen esetben még jó eséllyel a királynőt is be lehet fogni, de ha már bebújik mondjuk a szellőzőrendszerbe, akkor nem sok esély van erre - mondta Szöllősi Péter.

Nagy Gyula, a Méhészek Fejér Megyei Egyesületének elnöke korábban kifejtette, a méheknek természetes szaporodási módja a rajzás, amikor közel 30 ezer méh indul útnak a régi kasból. Ez akkor történhet meg, ha valamiért nincs dolguk, s ezért túlszaporodnak s kénytelen a család egy része új otthont keresni. Általában dél és 14 óra között indulnak el, a közelben leszállnak valahová 100 méteren belül, majd onnan elindulnak a felderítők optimális helyet keresni.

A befogott méhek karanténba kerülnek, mert betegséget hordozhatnak és megfertőzhetik az egészséges állományt.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!