Hírek

2013.10.02. 19:21

Ne váljanak áldozattá az idősek

Dunaújváros – Kedden volt az Idősek Világnapja, ilyenkor fokozott figyelem terelődik a szépkorúakra, akikre bizony sok veszély leselkedik.

Gallai Péter

Horváth Diána zászlós, bűnmegelőzési előadó beszélt az időseket érintő bűncselekményekről, a rájuk leselkedő veszélyekről
(Fotó: Ónodi Zoltán)

Az ENSZ közgyűlése még 1991-ben nyilvánította október elsejét az Idősek Világnapjává, ehhez kapcsolódóan a Fejér Megyei Rendőrfőkapitányság az időskorúak sérelmére elkövetett erőszakos bűncselekmények visszaszorítása érdekében, kampánysorozatot indított a héten. Ennek részeként szerdán Dunaújvárosban tartottak előadást a Magyar úti gondozóközpontban a helyi kapitányság munkatársai, akik kiemelték: nem lehet elégszer megismételni a felhívásokat. A tegnapi találkozónak az is napi aktualitást adhatott, hogy pont elsején egy 98 éves asszonyt loptak meg trükkös tolvajok a Kossuth Lajos utcában, akitől pénzt vittek el. Perkátán és Pusztaszabolcson is idős ember volt az áldozat.

A helyi rendőrkapitányság két bűnmegelőzési képviselője, Horváth Diána zászlós és Osváth Péter őrnagy a Magyar úti gondozóközpontban szerdán az időseket fenyegető veszélyekről, a megelőzési lehetőségekről tartott tájékoztatót.

– Nem lehet elégszer ezekről a témákról beszélni, köztük a trükkös lopásokról. Utóbbi esetében már jól szituált, illedelmes emberekről van szó, akik különböző okokkal elegyednek szóba az idősebbekkel, vagy kérnek bebocsájtást a lakásokba – emelte ki a zászlós, aki arról is beszélt, nem egyszer találkoznak olyan esettel, hogy valaki ki- írja az ajtajára: elmentem a szomszédba. Ezzel pedig potenciális áldozattá válhat. Az előadás során bemutatták az érdeklődőknek, milyen azonosítókkal kell rendelkezniük a rendőröknek, vagy a szolgáltatók képviselőinek. Horváth Diána egy közelmúltban történt kísérletet is említett: ekkor egy rádióállomás munkatársai különböző indokokkal kéredzkedtek be a lakásokba – kivétel nélkül beengedték őket. Szintén újszerű elkövetési forma az „unokázás”, amikor az ő nevében, vagy közeli barátként telefonálnak, hogy baleset érte, és szükség van pénzre. A folytatásban a rendőrök olyan – pár száz, vagy ezer forintba kerülő – biztonságtechnikai eszközöket mutattak be, amivel megelőzhetőek a betörések, lopások. Majd személyesen elbeszélgettek a résztvevőkkel.

A szerdai találkozó nem csak a világnap miatt volt aktuális, október elsején a megyében három idős embert is trükkös tolvajok károsítottak meg. Pusztaszabolcson egy 79 éves nőt tévesztett meg két férfi, akik rendőrnek adták ki magukat, majd elvitték pénzét. Perkátán egy 73 éves hölgyet tévesztett meg egy ismeretlen férfi, aki közös ismeretségre hivatkozva jutott be, majd ellopta pénzét. Dunaújvárosban pedig a Kossuth utcában egy 98 (!) éves hölgyhöz csengetett be két asszony. A két nő az asszony egészségi állapota felől érdeklődött, és annak bizalmát elnyerve, bejutott a lakásba. Amíg az egyik szóval tartotta a sértettet, a másik összeszedte a pénzét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!