Hírek

2017.02.24. 19:50

Azonos márka, más tartalom

Dunaújváros - Alaposan dagad az élelmiszerbotrány, amely a Nébih vizsgálata miatt került a fókuszba. Olyannyira, hogy Robert Fico, szlovák kormányfő a visegrádi négyek (V4) rendkívüli csúcstalálkozóját kezdeményezte.

Balla Tibor

Azt tervezik, hogy az Európai Bizottság elé viszik a problémát az eltérő minőségű és összetételű élelmiszerekkel kapcsolatos ügyben. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) nemrégiben nyilvánosságta került vizsgálatában 24 termék magyar és osztrák mintáját hasonlította össze, és arra jutott, hogy más a minőség az egyes termékeknél.

Bár a vizsgálat két éve készült, a napokban Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter elrendelte a hazai és a külföldi kiskereskedelemben kapható azonos termékek újabb átfogó vizsgálatát, amely már közel száz termék összetevőit hasonlítja össze.

Egy cég valóban dönthet úgy, hogy országonként eltérő összetevőket használ, de a fogyasztókat pontosan tájékoztatni kell erről

Régóta közbeszéd tárgya, hogy a nagy nemzetközi cégek rosszabb minőségben, ugyanazon márkanév alatt forgalmaznak termékeket az említett országokban. Az ismert mogyorókrém állagában volt például eltérés, a magyarországi minta kevésbé volt lágy és jól kidolgozott az osztrákhoz képest.

A két legismertebb kólamárka egyikének itthon kapható változatának az illata kevésbé volt telt, és összetett, ami a felhasznált aromák minőségének tulajdonítható a Nébih szerint. A magyar kóla cukortartalma kicsit magasabb volt, és olcsóbb, kukoricaalapú édesítő felhasználásával készült. A Nébih kétféle instant leves porkeveréket vizsgált, de az azonos megnevezés és termékmegjelenítés ellenére sem sikerült igazolni, hogy két egyforma levesporról lenne szó.

Semmilyen különbség nincs a több országban is forgalmazott sajátmárkás termékeinek minősége között, az üzletlánc által is árult, más nemzetközi márkák gyártói viszont maguk felelnek a minőségért - jelentette ki az egyik külföldi tulajdonú nagy áruházlánc.

Jelenleg nincs arra lehetőség, hogy az Európai Unió fellépjen a nagy élelmiszergyártók ellen amiatt, mert egyes tagállamokban azonos márkanév alatt különböző minőségű termékeket forgalmaznak - nyilatkozta a Magyar Időknek Vytenis Andriukaitis egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős uniós biztos. Izgatottan várjuk a végkifejletet.

A Földművelésügyi Minisztériumnál megerősítették, hogy magyar élelmiszer-minőségi vizsgálatok is készültek. Mindezt azok után, hogy Szlovákiában egy hasonló ellenőrzés kiderítette, hogy az ott megvizsgált 22 élelmiszer felélnél a gyártók alacsonyabb minőségű termékeket hoztak forgalomba Szlovákiában, mint Ausztriában. A szlovák földművelésügyi miniszter bejelentette, hogy az Európai Bizottság elé terjesztik az ügyet.

OLVASÓINK VÉLEMÉNYE:


Eignerné Vida Zsuzsa:

Nem tartom reálisnak az ezzel kapcsolatos feltételezéseket. Pontosabb vizsgálatokra van szükség a termékek tartalmára vonatkozóan. Ez azonban egy figyelmeztetés is, hogy az országoknak kritikusabban kellene vizsgálniuk a behozott termékeket.

Enikő:

Elképesztőnek tartom, hogy ugyanolyan árban rosszabb minőségű terméket adnak el a magyar embereknek. Felháborító dolog, hogy a németek és az osztrákok finomabb édességeket, jobb minőségű mogyoróból készült csokit vásárolhatnak ugyanolyan márkanév alatt.

Mozsgai Gábor:

Teljes mértékben a magyar termékeket támogatom. Nem behozni kellene az élelmiszert, hanem a magyar gyártóktól vásárolni. Akkor ezek a gondok elkerülhetőek lennének, és nem a minőségvizsgálatokra költenénk pénzt, hanem a magyar emberekre.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!