Hírek

2013.06.26. 18:13

Négy napon át vonaton, sokfelé

Dunaújváros - A vonat, a vasút sokak számára a szabadság jelképe. Nem is tudnak lemondani a vonatozásról, amit extrém sporttá fejlesztettek!

Pekarek János

Gerencsér Tamásról többször írtunk: rendszerint olyankor, amikor elképesztő hosszúságú utakat tett meg  vasúton. Volt már, hogy körbevonatozta Magyarországot, előbb a határ belső, majd a külső oldalán, vagy elképesztő csillagtúrákat szervezett néhány nap alatt, ugyancsak vonaton. Szeret vonatozni...Most is valami ilyesmire készül.

A térképen Gerencsér Tamás  négynapos csillagtúra útvonalvázlata: nem egyszerű, és nem  könnyű út! (Fotók: Vohlmann György)

A MÁV START Klubkártya ötvenszázalékos kedvezményével, és az 500+ kedvezményes jegy segítségével 2337 kilométert tervez megtenni Magyarországon vonaton - négy nap alatt. A túra július 8-án éjszaka indul Budapestről, északkelet felé,  s az első napot Szegeden zárja. A második napon (cikk-cakkban!) kétszer is útba ejti Budapestet, más-más páyaudvarokon, és Székesfehérváron alszik. Innen Komáromba indul, majd délnek át a Bakonyon, az ország legszebb vasútvonalán, s a Balaton északi partján Szabadbattyánig utazik. Az utolsó napon Siófok érintésével Kaposvár, majd Barcs, Szentlőrinc, végül Pincehely a végcél.

A MÁV 500+ jelzésű kedvezményes útijegyének ugyanis feltétele, hogy négy napig érvényes, a kiinduló és befutó állomás nem lehet ugyanaz, az útvonal nem keresztezheti egymást, és csak a MÁV START síneit használhatja. Gerencsér Tamás közben azért szakít időt például arra, hogy Szajolon virágot helyezzen el a nagy vasúti szerencsétlenség emlékművén. Később szerélt ejti, hogy nagyszülei Szombathelyi sírját is felkeresse, vagy (ugyancsak külön jeggyel) bevonatozzon Szentlőrincről Pécsre, fényképezni.

Gerencsér Tamás egy újabb nagy vonatút előtt, még Dunaújvárosban. Az útvonal majdnem minden magyar megyét érint

A szállás Szegeden a vasutasszállóban lesz - ahol már jól ismerik Tamást. Fehérváron is csak azért alszik egy középiskolai kollégiumban, mert az közvetlenül a vasútállomás mellett van... A mostani csillagtúra egyik érdekessége, hogy Siófok és Kaposvár között olyan vasútvonalon utazik majd, amelyen még sohasem járt! Alig hisszük, hogy ilyen is van... De máris a következő hónapok tervei járnak a fejében. Mostanában sokat jár Tamásiba, családi okokból. Máris kiderítette, hogy ott működött egy kis vasúti szárnyvonal. Tamás azóta azon mesterkedik, hogy méltó emlékművet állítson annak...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!