Hírek

2014.03.02. 19:45

Negyedszázada város Dunaföldvár

Dunaföldvár - Várossá válásának huszonötödik évfordulóját gálával és kitüntetések átadásával ünnepelte a település szombaton.

Gallai Péter

Dunaföldvárt 41 másik nagyközséggel egyetemben várossá nyilvánította a közelmúltban az Elnöki Tanács. A várossá avató ünnepségre április 7-én a várkertben lesz. Az ünnepség szónoka Pozsgay Imre államminiszter, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja lesz - írta a Dunaújvárosi Hírlap 1989-ben.

A szomszédos település huszonöt esztendeje március elsején vált ismét várossá, így Dunaföldváron azóta ekkor ünneplik a város napját. Szombaton fotókiállítás megnyitóval egybekötött jubileumi gálát rendeztek a művelődési központban, és az est során négy kitüntetést adtak át: A díszpolgári, a Dunaföldvár Gyermekeiért, a Dunaföldvár Sportjáért, valamint a posztomusz Dunaföldvárért emlékérmet.

Az ünnepi eseményt többek között megtisztelte jelenlétével Szántóné dr. Novák Eszter, járási hivatalvezető és Nagy Gáborné korábbi polgármester, aki 1994-2010 között irányította a várost. Horváth Zsolt köszöntője és Pozsgay Imre üdvözlete után (lásd lenti írásainkat) a város huszonöt évét összefoglaló filmet vetítettek le.

Az összefoglaló után elsőként a Dunaföldvár Emlékérmet adták át, amit posztomusz kitüntetésként Gábriel Sándor vendéglátósnak ítélt oda a testület, több évtizedes munkája elismeréseként. Gábriel Sándor szakmájának elismert mestere volt, ezt bizonyítja az is, hogy a családja által 1989 óta üzemeltetett halászcsárda országos ismertségre tett szert. Sikerült elérnie, hogy dunaföldváriként bárhol bemutatkozva, rögtön a földvári halászlét említik, mint nevezetességet. A kitüntetést Tóth István képviselő adta át Gábriel Sándornénak.  Menyhei Ádám zongoraműsora után a Dunaföldvár Gyermekeiért díjat Dr. Sűrű Jánosné matematika–fizika–kémia szakos tanár, nyugalmazott igazgató vehette át dr. Süveges Árpádné alpolgármesteről és Horváth Zsolt polgármestertől. A díjazott úgy fogalmazott, örömmel tölti el, hogy a munkát, amit pályafutása alatt szívvel és lélekkel végzett, elismerik:

– Az eredményekhez mindenképpen szükség volt a Beszédes József Általános Iskola közösségére, akik hittek bennem és támogattak céljaim elérése érdekében, de a családomnak is köszönettel tartozom.Regényi Júlia szavalata után a Dunaföldvár Díszpolgára címet Petrovics Józsefné címzetes főigazgatón, aki negyven évig pedagógusként dolgozott. adta át Horváth Zsolt és dr. Süveges Árpádné.

– Ez a cím nem csak az én érdemem, az iskola olyan terület, ahol egyedül nem lehet eredményeket elérni. Itt szükség van a jól képzett kollégákkal, a szülőkkel, gyerekkel való együttműködésre, szponzorokra és egy olyan városra, ahol fontosnak tartják a gyerkek nevelését. Dunaföldvárt ilyen településnek ismertem meg. Pedagógusként, igazgatóként és önkormányzati képviselőként is fontosnak tartottam, hogy fiatalok korszerű és jó színvonalu nevelésben részesüljenek, hogy később az életben megállhassák a helyüket. Néztem a filmet, mennyit fejlődött a város, talán az én munkám is egy téglával benne van ebben – fogalmazott a díjazott, aki családjának is köszönetet mondott a támogatásért. A Dunaföldvár Sportjáért kitüntetést első alkalommal Rostási Nándor, a Magyar László Gimnázium matematika-testnevelés szakos tanárnak Kiss Lajos képviselő nyújtotta át. A város sportéletében 31 éve aktív és csapataival országos sikereket elérő pedagógus ezt mondta a színpadon:

– Köszönöm, hogy engem tartottak méltónak erre az elismerésre. Sajnálom, hogy édesanyám ezt már nem élhette meg, mert ő nem bízott benne, hogy ennyit fogok itt dolgozni. Remélem, hogy a jövőben is sikeresek lesznek tanítványaim.Az est során jutalmazták a várostörténeti vetélkedő nyerteseit (erről a 7. oldalon olvashatnak), majd az Ördögszekér Táncegyüttes műsora után ünnepi fogadást rendeztek, ahol egy nagy születésnapi torta is begördült.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!