Hírek

2015.08.03. 18:47

Nehéz a mezőgazdász élete: eső kell?

Dunaújváros - Volt is eső, meg nem is: ez pedig sok bosszúságot okoz a mezőgazdászoknak. Ha esik, essen igazán!

Pekarek János

Városi ember kissé durcásan fogadja a legkisebb esőt is, így nyáridőn. Hihetnénk, hogy a mezőgazdász viszont éppen ellenkezőleg van ezzel.

Ha így hisszük, tévedünk! A mezőgazdász is zsörtölődik az elmúlt napok esői miatt.

No, nem azért, mert nem örülne az esőnek: ritka az az eset (különösen kánikulai nyárban!), amikor az eső rosszkor jön.

De akkor essen igazán, gondolja földművelésből élő emberünk. S ilyen esővel mostanában nem nagyon találkoztunk ezen a vidéken.

- Ezek az elmúlt napokban esett csapadékok csak arra voltak jók, hogy hátráltassanak minket a szalma betakarításában! - fakadt ki kérdésünkre Márkli János, a Pentele Mezőgazdasági Zrt. növénytermesztési ágazatvezetője. Hiszen a gabonafélék aratását, köztük a legfontosabb mezőgazdasági kultúra, a búza aratását már egy hete befejezték, s most éppen az utómunkálatok közepén tartanak. Amelyek között a szalma betakarítása központi helyet foglal el.

Az eső viszont a már levágott szalmát éppen csak átvizesítette ami azonban elegendő ahhoz, hogy megdohosodjon, és így minden célra hasznavehetetlenné váljon.

Ezért aztán nem volt más választás: az levágott szalmát újra szét kellett teregetni, hogy megszáradjon, majd csak ezután lehet újra bálázni az ipari szalmát.

Az aratás dandárja után sem unatkoznak azonban a földművelők - bár a hétfőt, az említett szalmaszárítási okokból ki kellett hagyniuk a mezőkön, s inkább a legszükségesebb javításokkal töltötték a napot. Ám Márkli János elmondása szerint tennivaló még a következő napokban is akad bőven a városkörnyéki földeken!

A szalmatermés is sok gondot okoz manapság: a lehullott kevés eső arra elég volt, hogy átnedvesítse a bálákat
Fotó: Zsedrovits Enikő

Hiszen hamarosan közeledik az őszi káposztarepce vetési időpontja. Ehhez megfelelően elő kell készíteni a talajt és ehhez mégiscsak jól jönne az eső... Igaz, az eddiginél komolyabb mennyiségben: legalább annyira, hogy egy kicsit felázzon a talaj, ne legyen olyan gránitkeménységűre szikkadt, mint amilyen most.

Csakhogy: a minapi esők ehhez is kevésnek bizonyultak. Holott szükség lenne rájuk ezután is, mivel a vetéságyak számára most rendelte meg a Pentele Zrt. a műtrágyát: azt is bele kellene mosnia valaminek a talajba. Eső nélkül csak kevés hasznosulhat a kiszórt vegyszerből. A gépeknek sem egyszerű a dolguk száraz talajon.

S még egy másik ügy miatt is fejvakarva nézik az eget, az ide-oda vonuló, esőt azonban alig-alig kínáló felhőket a gazdák. Gondolni kell ugyanis a kapásnövényekre is, amelyek ugyancsak szomjasak.

A kukoricát ugyan a napokban szinte a végromlástól mentette meg a nagyon hosszú idő érkező múltheti eső csakhogy önmagában az kevésnek bizonyult. Az a bizonyos lassú, kitartó, áztató eső hiányzik nagyon a határból, több napon át, ami a magok felneveléséhez, táplásához, éréshez lenne szükséges a kukorica mellett a napraforgónál is!

Márpedig a városkörnyéki határban mostanában is ez a két legjellemzőbb kapásnövény. Igazán nem akarjuk elrontani a strandolók örömét, essen az eső éjszaka: de akkor kiadósan! Legyen örömük a gazdáknak is...




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!