Hírek

2012.12.28. 16:29

Nem csak dél-alföldi gond a tiszta víz hiánya

Mezőfalva - Az arzénnel egészségre veszélyes mértékben szennyezett vizű településeken újévtől a honvédség biztosít tiszta vizet az unió előírásainak megfelelően. De máshol sem lehetünk teljesen nyugodtak, ami vizünket illeti.

Pekarek János

A minap megjelent hírek szerint a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnoksága százhuszonhárom település mintegy 340 ezer lakosát látja el január elsejétől egészséges, arzénmentes, az Európai Unió előírásainak megfelelő  ivóvízzel. Ehhez 250 katonát és 240 eszközt mozgósítanak. Köztük egy köbméteres utánfutókat, nyolc köbméteres vízszállító teherautókat és zacskózott vizet előállító víztisztító konténereket. A  lakosok naponta és fejenként két liter tisztított ivóvizet kapnak ingyen.

Főként dél-alföldi településekről van szó, ahol a víz arzéntartalma meghaladja az egészségre ártalmas határértéket. Köztük olyan városokról, mint Hódmezővásárhely, Makó, Mindszent, Szentes. Azonban mi sem lélegezhetünk fel. Az interneten  fellelhető tájékoztatás szerint egy 2008-as kormányrendelet módosításának  mellékletében felsorolják azokat a magyarországi településeket, amelyeknek ivóvizében arzén, illetve hét másik szennyező anyag található olyan mértékben, ami már minőségi kifogásokat okoz, jóllehet az egészségügyi határértékeket még nem lépi át.

Simon Lajos feltaláló, vállalkozó sokféle szűrőt és kútfúró berendezést gyárt (Fotó: Vohlmann György)

Az összesítésben az ország mind a tizenkilenc megyéje szerepel. Több mint háromszáz településen nyolcszázezernél több ember használ arzénes vizet, aminek fogyasztása hosszú távon növeli a daganatos megbetegedések kockázatát. Ötszázötven település ivóvizével más bajok vannak.

Fejérből nyolc település szerepel az említett  listán. Aba, Csősz, Hantos, Igar, Káloz, Lovasberény, Pátka és a Sárbogárdhoz tartozó  Sárhatvan. Közülük Hantos, Lovasberény, Pátka vizében van arzén 0,01 milligrammnál nagyobb mennyiségben literenként. Az 5 milligramm/liter egészségügyi határértéket itt sem éri el. A többi településünkön fluorid, ammónium, vas, mangán van az ivóvízben, még a határérték alatt.

Simon Lajos feltaláló, vállalkozó, aki Mezőfalván vízszűrő berendezéseket gyártó vállalkozást üzemeltet,   arzénszűrőt nem gyárt.  Az arzén csak bonyolult kémiai eljárással szűrhető ki a vízből - jegyezte meg a feltaláló.  Azonban a nem arzénes vízzel rendelkező településeken élők sem lehetnek teljesen nyugodtak! A  rendszeres műtrágyázás miatt ott is megjelenhet  az ammónium, a  nitrát és a nitrit, ahol eddig nem észleltek bajt.

Arzénmentesítő készülék még nincs a gyárban  (Fotó: Vohlmann György)

Az engedély nélkül, kellő szakértelem híján fúrt kutak környékén különösen hamar szennyeződhetnek a vízbázisok. S még egy veszélyforrás: az egyre divatosabb geotermikus hőenergia kinyerésére fúrt, sokszor a százméteres mélységet is elérő szondák! Itt különösen fontos a kellő szigetelés, mivel a rossz szondák révén igen nagy mélységbe juthat el a szennyeződés!

Kétmilliónál több ember él rossz vízzel

Az  Európai Bizottság 2012. december 25-ig adott határidőt a magyar kormányoknak arra, hogy arzénmentes ivóvizet biztosítsanak minden lakosnak. Nem sikerült,  ezért újévtől 11 megye  123 településének 340 ezer lakóját a honvédség látja el naponta és fejenként két liter ingyenes, tiszta vízzel. Azonban egy 2008-as statisztika szerint mind a tizenkilenc megyénkben összesen 836 település 2,26 millió lakos iszik az egészségügyi határértéket még meg nem haladó mértékben szennyezett vizet. Fejérben nyolc ilyen falu van, három vizében arzént is kimutattak, egyelőre kis mértékben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!