Hírek

2015.08.27. 15:00

T34-es harckocsi is lesz a hadtörténeti kiállításon

A Perkátai Régiséggyűjtő Egylet már javában készül szeptember 5-6-i Hadtörténeti kiállítására. A tavalyi évhez hasonlóan az általános iskola tornatermében is rendeznek be kiállítást, illetve a szabadban is haditechnikai eszközök, gépek sorát tárják a látogatók elé.

Bogó Anikó

A kiállítás szervezését sikerült időben elkezdeni így az ország több pontjáról érkezik majd kiállítási anyag Perkátára, haditechnikai eszközök, járművek, egyenruhák és amit csak el lehet képzelni egy hadtörténeti kiállításon. A parkban egy féllánctalpas csapatszállító jármű fogadja majd a kiállításra érkezőket, amit ki is próbálhatnak, megvizsgálhatnak kívül-belül egy T34-es harckocsit, s tesztelhetik magukat vadászpilóta kiképző szimulátorban is.

Nem harci eszköz, de a hadviseléshez elengedhetetlenül fontos a gulyáságyú marcona egyenruhások őrizetében, akik a tavalyi kiállítás létrejöttét is segítették. Balról : Fuchs Norbert, Ujfalusi Pál, Háder Zoltán és Vajk István

Első és második világháborús katonai viseletekből is lesz szép számmal, de ezek mellett Budapestről érkezik egy amerikai katonai egyenruhába öltözött csapat is, akik egy táborkép kialakítását vállalták, amelyben egy géppuskafészet is elhelyeznek. Hogy meglegyen a globális egyensúly, a kiállítás idején német és orosz egyenruhás katonák is lesznek a kastélykertben. A Szolnoki Repülőmúzeum roncskutatóival is felvették a kapcsolatot, ahonnét az évtizedek alatt fellelt alkatrészek, roncsok egy részét szállítják Perkátára a kiállításra.

A tornateremben kiállított tárgyak tulajdonosai válaszolnak a feltett kérdésekre, szeretettel várják a hadtörténet iránt érdeklődőket. A program szeptember 4-én zártkörű megnyitóval kezdődik, amelyen a Perkátai Régiséggyűjtő Egylet és a kiállítók Pámer Ottó plébános atyával megemlékeznek a harcokban elesett hősökről.

A kiállítás szeptember 5-én és 6-án reggel 8 órától 18 óráig várja a látogatókat Perkátán az általános iskola tornatermében és a kastélykertben. Szombaton délelőtt 8 órától főzőverseny, 13 órától Jó ebédhez szól a nóta a Koncz Banddel. Ezzel egy-időben elindul a kastélykertből a másik nagy volumenű perkátai rendezvény a szüreti felvonulás, este 20 órától Bangó Margit koncert, majd szüreti bál várja a vendégeket.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!