Hírek

2017.04.11. 19:15

Tapasztalatszerzés elméletben és gyakorlatban - Katasztrófavédelmi verseny Dunaújvárosban

Dunaújváros - Katasztrófavédelmi versenyt szerveztek az atlétikai csarnokban tegnap délelőtt, amelyen 48 csapat indult a városi és a környező települések általános és középiskoláiból.

Dunaújvárosi Hírlap

Sajnos adódhatnak olyan helyzetek az életünkben, amikor a segítségünk életmentő is lehet, ilyen például egy újraélesztés. Az is fontos, hogy áradáskor hogyan kell gátat építeni.

A hasonló esetekben nem árt tudni, hogyan és mit cselekedjünk. Éppen ezzel a céllal rendezte meg a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság versenyüket, hogy a gyerekek minél korábban bővítsék a tudásukat, illetve helyesen döntsenek, ha vészhelyzet áll elő.

A felmenő rendszerű ifjúsági versenyre bárki jelentkezhet. A verseny már 25 éves múltra tekint vissza, amely idén az önkormányzat támogatásával valósult meg.

Voltak, akik tesztet töltöttek, mások pedig nyúlgátat építettek
Fotó: Ady Géza

A tegnapi katasztrófavédelmi versenyen a tanulók nemcsak számot adtak felkészültségükről, hanem hasznos tudásra és élményekre is szert tettek. Négy tagú csapatokkal indultak a helyezésekért, amelyekért jól meg is kellett dolgozniuk. Az elméleti teszten 100 kérdésre kellett megtalálni a helyes választ, például olyanokra, hogy "A test melyik részén nem alkalmazható nyomókötés?", vagy hogy "Milyen magas a nyúlgát?".

Marosi Virág, Fischer Cintia, Viktor Evelin és Oláh Antónia az elméleti tesztben mutatták meg tudásukat

Ezenkívül sok ügyességi feladattal is készült a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a diákoknak. Megtanulhatták, hogy hány lapátnyi homokot kell tölteni a zsákokba egy gátépítésnél, illetve a veszélyes anyagok jelzéseiből készült kirakós darabjait rakhatták össze. Gázálarcban akadálypályán irányították őket, csak a fülükre hagyatkozhattak, így megtudták, hogy milyen a tűzoltók munkája.

Készítettek túlélő csomagot is, listából kiválasztották, hogy melyek a legfontosabb dolgok, amiket magukkal vinnének vész esetén, illetve a célbadobást is kipróbálhatták gyakorlógránáttal.

Nagy Dominik akadálypályán "vakon" ment végig gázálarcban
Fotó: Ady Géza

Lóki Richárd alezredes, az FMKI Dunaújvárosi Katasztrófavédelem kirendeltség vezetője elmondta, hogy a megyei versenyre a legjobb három csapat kerülhet ki, amelynek helyszíne Székesfehérvár.

Az országos döntőn két csoport, a legjobb általános- és középiskolai vehet részt, amelyre Budapesten, a tűzoltónapon kerül majd sor. A versenyeken elért helyezéseket kupával, éremmel, írószercsomagokkal és dossziékkal jutalmazták.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!