Hírek

2016.10.10. 19:40

Nem egészen ötvenhat - Lehet, hogy megtévesztették a fogyasztókat?

Budapest - Ötvenhatos emlékérem: vannak zűrök körülötte. A Gazdasági Versenyhivatal elmarasztalta a kibocsátót.

MTI

Tisztességtelen magatartást tanúsított a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) szerint a Magyar Éremkibocsátó Kft., a jogsértésekért 140 millió forint bírságot szabtak ki a vállalkozásra. A cég közölte, megalapozatlannak tartja a GVH elmarasztaló határozatát és fellebbez.

A GVH hétfői tájékoztatása szerint a kft. hamisan keltette a hivatalosság látszatát, és valótlanul állította reklámjaiban, hogy ingyenesen biztosítja az 1956-os forradalom 60. évfordulója alkalmából kibocsátott emlékérmet a magyarországi lakosoknak. Elhallgatta emellett azt, hogy több termék rendelése esetén termékenként számítja fel a csomagolási és a postázási költségeket.

A versenyhivatal megállapította, hogy az éremkibocsátó társaság valótlanul sugallta 2014 áprilisától, hogy hivatalos háttérrel rendelkezik, és a különböző érméket népszerűsítő reklámstratégiáját teljes egészében a hivatalosság, az állami elismertség látszatára építette.

Az emlékérem ingyenességével kapcsolatban is megtévesztették a fogyasztókat 2015 februárja és áprilisa között. Egy termék ingyenesként történő reklámozása ugyanis kizárólag az áru birtokbavételével összefüggő elengedhetetlen költségek felszámítását teszi lehetővé, de a vállalkozás olyan költségeket is felszámított csomagolási és postaköltségként, amelyek nem tekinthetők az emlékérem birtokbavételénél elengedhetetlennek.

A versenyhivatal megállapítása szerint arról sem nyújtott tájékoztatást a vállalkozás 2011 márciusa és 2016 júliusa között, hogy minden terméknél külön-külön számítja fel a csomagolási és a postaköltséget, ha a fogyasztó egyszerre több terméket rendel.

A GVH súlyosító körülményként értékelte, hogy a jogsértő kereskedelmi gyakorlat intenzív volt és hosszabb ideig tartott, a kampányüzenetek a fogyasztók széles körét érték el, a jogsértő kereskedelmi gyakorlat erőteljesnek minősül az 1956-os érem esetében, mert az ingyenesség ígérete egyértelműen eljutott a fogyasztókhoz, valamint a vállalkozás a jogsértésekkel jelentős gazdasági előnyhöz jutott.

Enyhítő körülményként vette figyelembe a versenyhivatal, hogy a vállalkozás az 1956-os emlékérem, illetve a csomagolási és postaköltségek kapcsán visszafizette a fogyasztóknak okozott kárt, módosította gyakorlatát és kikérte az önszabályozó reklámtestület véleményét reklámkampányáról.

A GVH korrekciós tényezőként vette figyelembe a bírságösszeg meghatározásánál, hogy a Magyar Éremkibocsátó Kft. ismétlődő jogsértése miatt visszaeső, így a bírság összegét a korábbi jogsértés súlyosságával arányosan növelte.

A Magyar Éremkibocsátó Kft. megalapozatlannak tartja a GVH elmarasztaló határozatát és azzal szemben fellebbez. Az írásos válaszban hangsúlyozták: a versenyhivatal által kifogásolt tévé-reklámfilmmel kapcsolatban az Önszabályozó Reklám Testület etikai bizottsága egyhangúlag úgy foglalt állást, hogy az a hatályos jogszabályok rendelkezéseit és a magyar reklámetikai kódex előírásait nem sérti. Közlésük szerint a társaságnak az 1956-os emlékérem kibocsátásából nem származott haszna, az érméket ingyenesen biztosította a megrendelőknek.

Az éremkibocsátó társaság valótlanul sugallta hivatalos hátterét

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!