Hírek

2015.11.10. 19:42

„Nem égő azt mondani, hogy nem iszok, mert vezetek”

Dunaújváros - Közlekedésbiztonsági napot rendezett a helyi rendőrkapitányság kedden. Ennek során középiskolásoknak tartottak előadást a drog- és ittas vezetés veszélyeiről, a Látni és látszani kampány részeként pedig ellenőriztek.

Gallai Péter

Délelőtt, az erdei tornapályánál a Látni és látszani kampány részeként tartott közúti ellenőrzésnél, ahol elsősorban figyelmeztetéssel éltek a rendőrök, akinél mindent rendben találtak, az ajándékot is kapott

Az előadás helyszínét a Dózsa mozi biztosította, ahol Németh Miklós őrnagy, a közlekedésrendészet osztályvezetője köszöntötte a város középiskolásait, majd Reszegi Imre, a dunaújvárosi mentőállomás vezetője tartott prezentációt a drogokról, alkoholok és egyéb bódító szerek hatásairól. Mindezt elrettentő példákkal is alátámasztva, kiemelve, hogy van, aki egy alkalom után kábítószerfüggővé válik és azt sem sokan tudják, hogy a drogos anyának szintén függő gyermeke születik: Így meglátni a napvilágot kegyetlen, az ő leszoktatásuk sokkal keményebb, mint egy felnőtt rehabilitációja - tette hozzá, majd azt is elmesélte, hogy a Dózsa György úton láttak el olyan fiatalt, akinek sikerült a vodkát vénásan beadnia magának. A bal karja ment rá, mert ezt amputálni kellett.

Reszegi Imre hangsúlyozta, hogy a folyamatos kábítószerről való beszélés két dolgot tud elérni a fiataloknál. Egy kamasznak minél többször mondunk el valamit, annál elutasítóbb lesz, ha viszont keveset, akkor annál kíváncsibb. Meg kell találni az optimális arányt ebben a témában is.

Őt követte Kőhalmi László c. főtörzszászlós, a Dunaújvárosi Balesetmegelőzési Bizottság titkára, aki az ittas vezetés veszélyei hívta fel a figyelmet, ismertetve a következményeket, a büntetési tételeket. Beszélt az alkohol hatásáról, s arról is: miként előzhetjük meg a bajt. - Nem égő azt mondani, hogy nem iszok, mert vezetek, mert hazaviszem a haverjaimat. Az nem égő, amikor a bíróság előtt kell felelni, mert a barátom megsérült, a barátnőm életét vesztette miattam? Vagy idáig sem jut el a sofőr, mert ott a helyszínen vége? Azaz meghalt! Ez nem égő? Bátran mondjuk azt, hogy nyuszi vagyok, és nem ülök a volán mögé, mert alkoholt fogyasztottam - mondta a fiatalok nyelvén célba érő súlyos szavait.

A jelenlévőknek ezt követően levetítették az Őrangyalok nélkül című filmet. Ez a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság kezdeményezésére és az érintett szervek bevonásával készült film egy drogos és ittas fiatalok okozta halálos közlekedési balesetet, és annak következményeit mutatja be.

Kőhalmi László c. főtörzszászlós tartja előadását a fiataloknak a moziban

A filmvetítés után a diákok Kőhalmi Lászlóval megbeszélték a felmerült kérdéseiket. Végül Németh Miklós súlyos szavakkal bocsájtotta útra a fiatalokat. Mint mondta, borzasztó azzal a teherrel is élni, hogy valaki miattunk veszítette életét, mert nem tartottuk be a szabályokat.

Délelőtt az erdei tornapályánál a Látni és látszani kampány részeként ellenőrizték a közlekedőket is. Akinél mindent rendben találtak, ajándékot kapott.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!