Hírek

2013.02.05. 16:41

„Nem költök többet futásra, mint annak idején a cigarettára, sőt...”

Dunaújváros - Élete a futás, azon belül is a maraton és az ultramaraton. A mindennapos hajnali futás után reggel megkezdi munkáját a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórházban. Dr. Szabó Zoltán belgyógyászról van szó.

Agárdy Csaba

A doktor úr a futás megszállottja, és ezzel a kijelentéssel egyáltalán nem túlzunk. Elég, ha csak azt említjük meg, hogy tavaly például teljesítette a BSI Balaton Szupermaratont, amelynek távja 195,4 kilométer. De miért is vállalkozik ilyen teljesítményekre egy ötvennégy éves, igencsak elfoglalt orvos.   - 2005 óta futok, ekkor hagytam abba a dohányzást és úgy gondoltam, valamit rendszeresen kellene sportolnom. Mivel mindig szerettem futni, így a futás mellett döntöttem. Az első versenyem egy félmaraton volt, majd egy év két hónap edzés után teljesítettem először a maraton negyvenkét  kilométeres távját   avatott be a kezdetekbe dr. Szabó.  Azóta folyamatosan fut, és egyre nagyobbak a távok azokon a versenyeken, amelyeken elindult.

- Három éve már ultramaratont is futok, ami jóval hosszabb, mint a maraton. Két évvel ezelőtt teljesítettem az első száz kilométeres versenyemet, a Kisbéri Nemzetközi Ultramaratont. Persze nemcsak ultramaratonra nevezek be, futok fél- és teljes maratont is. Szabó Zoltán egész évben versenyez, az idei első rajthoz állása szombaton lesz, itt negyvennégy kilométert kell maga mögött hagynia. Egészen november közepéig tart a szezon, tervei szerint tizenöt viadalon vesz részt. Arra a kérdésünkre, hogyan tud ezekre az embert próbáló viadalokra felkészülni, amikor szinte minden napját a betegek között tölti, Szabó Zoltán így válaszolt:

- Hajnalonta futok, kijelöltem magamnak egy 12,5 kilométeres kört a városban. Legalább egyet mindennap teljesítek, de sokszor kettőt-hármat. Hétvégén pedig lefutok egy teljes maratont. Nem számoltam még össze, nem vezetek edzésnaplót, de évente körülbelül 2500  kilométert futhatok, összesen pedig szerintem már jóval tízezer kilométer fölött járok. Szabó Zoltántól azt is megtudtuk, semmilyen klubnak nem tagja, nincsenek támogatói, önköltséges alapon edz, veszi a felszerelést, nevez a versenyekre, fizeti az utazást, a szállást. De ahogy ő fogalmaz: "Nem költök többet futásra, mint annak idején a cigarettára, sőt... Naponta egy-másfél dobozzal szívtam." Ötvennégy évesen még komoly tervei vannak.

- Eddig a a BSI Balaton Szupermaraton teljesítésére vagyok a legbüszkébb, 2000-ben és 2011-ben egyedül én teljesítettem Dunaújvárosból a százkilencvenöt kilométeres távot. Tavaly azonban már Kóti Istvánnal és Rabi Istvánnal hárman értünk célba ezen a megmérettetésen.   - Az elmúlt évhez kötődik az is, hogy a sárvári huszonnégy órás maratonon a kategóriámban második lettem, 142 kilométert hagytam magam mögött. Két nagy célom van: teljesíteni az ultrabalaton 212 kilométerét, tavaly a hőségriadóban százhárom kilométernél éjjel feladtam, de a mezőny nyolcvan százaléka így tett. Ez az egyetlen verseny, amit eddig nem tudtam befejezni. Ezenkívül szeretnék két éven belül részt venni az Athén és Spárta között megrendezendő viadalon, a Spartathlonon, amelynek 246 kilométer a távja. Nagy álmom, hogy két éven belül megcsináljam. De most még nevezni sem tudnék, mivel négy különböző feltétele van a részvételnek, amiből, ha egy már megvan, akkor beadhatom a nevezésemet, de nekem még egy sincs meg. Viszont, ha a feltételeknek megfelelnék, akkor sem biztos, hogy el tudnék indulni, hiszen maximum 350 nevezést fogadnak el a szervezők.  Ha visszatekintünk Szabó Zoltán eddigi futó-pályafutására, láthatjuk, a folyamatosan kitűzött célokat elérte, így nincs okunk kételkedni abban, hogy előbb-utóbb összejön az ultrabalaton és a Spartathlon is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!