Hírek

2015.05.22. 16:47

A visszaeső bűnöző miért kerül vissza a börtönbe?

Dunaújváros – Pálhalmán találkoztak a büntetésvégrehajtással kapcsolatos jogi kérdések szakértői egy konferencián.

Pekarek János

Börtönügyekben meglehetősen sarkos a magyar közvélemény fogalmazása: aki börtönbe kerül, biztosan megérdemli, maradjon is ott minél tovább, és legyen neki lehetőleg minél rosszabb!

Ez az az álláspont, amit a Magyar Börtönügyi Társaság nem oszt feltétlenül. A szervezet jogi szekciójának szerdai, pálhalmai ülésén résztvevő szakemberek olykor a leegyszerűsítő közvélekedéssel meghökkentően ellentétes nézeteket vallottak.

Kezdődött azzal, hogy dr. Bogotyán Róbert büntetésvégrehajtási ezredes, főosztályvezető rövid áttekintést adott a törvényhozók és a szakma egy korszerű, sőt: előremutató újításáról, a büntetésvégrehajtási pártfogói rendszer kiépítéséről.

Röviden arról van szó, hogy tavaly december 15-től minden börtönben dolgozik legalább egy pártfogó, aki a börtönön belül és kívül is foglalkozik a fogvatartottakkal. Tevékenysége elválaszthatatlan az úgynevezett reintegrációs (leginkább talán: társadalmi visszailleszkedési) munkától. Segíteni igyekszik a szabadulónak állást, szállást találni, visszailleszkedni a társadalomba, amennyire lehetséges. Tevékenységük bűnmegelőzési célokat is szolgál.

Januárban a büntetés-végrehajtási pártfogó felügyelők 2500 terhelt ügyében jártak el, amely májusban már 3500 főre emelkedett.

Lapunk volt munkatársa, dr. Németh Zsolt kriminológus nagyon megfontolandó dolgokról beszélt
Fotó: Ady Géza

Mivel pedig idén április 1-jétől Magyarországon is bevezették a reintegrációs őrizetet a fogvatartottak számára, ebben is bőven van teendőjük a pártfogóknak.

A reintegrációs őrizet azt jelenti, hogy bizonyos feltételek mellett (például: a büntetés egy jelentős részének letöltése, nem erőszakos bűncselekmény miatti büntetés) szabadulása előtt otthon, lakóhelyén is letöltheti idejét a fogvatartott. Megfelelő elektronikus távfelügyeleti eszköz használata mellett! Áprilisban 219-en, májusban már 281-en kérték ezt a lehetőséget a börtönökben. Jelenleg hat elítélt töltheti így hátralévő idejét, és további kilenc elítélt engedélyét írta alá a büntetésvégrehajtási bíró.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának (BVOP) fogvatartási ügyek főosztályát vezető ezredes megjegyezte ezzel kapcsolatban: nagy kérdés, hogy a társadalom mennyire áll készen volt elítéltek fogadására.

A társadalom toleranciájáról nem túl biztató megállapításokat hallhattunk dr. Németh Zsolt nyugállományú rendőr ezredes, főiskolai tanártól. A televízióból is jól ismert kriminológus (aki büszkén vallotta magát lapunk három éven át volt külső munkatársának) előadásával egy későbbi lapszámunkban még részletesebben foglalkozunk.

Dr. Pallo József bv. ezredes, a BVOP jogi és adatkezelési főosztályának vezetője a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága egyik legutóbbi, Magyarországot érintő, a börtönök zsúfoltságával kapcsolatos vezető ítéletéről és annak hazai hatásairól beszélt. A bíróság úgy ítélte meg, hogy a kérelmező magyar elítélteteket embertelen bánásmóddal felérő zsúfolt körülmények között tartották fogva. Ezért nekik több ezer euró kártérítést ítéltek meg. Hasonló ügyek máris százszámra állnak a strasbourgi bíróság előtt. Az állam várhatóan fellebbez majd. Ilyen típusú ítéletet Olaszországra is kiszabtak már korábban . A magyar kormány a zsúfoltság csökkentése érdekében elhatározta, hogy egy nagyobb és nyolc kisebb börtönt épít, amellyel 2019-re, 19000 fő elhelyezésére válik alkalmassá a bv. szervezet. . Hosszú távon nem jelentenek megoldást kizárólag az új börtönök, de középtávon más lépés nincs a probléma kezelésére, mondta Pallo ezredes.


Szinte felfedezésként hatott rám...

Bevallom, rendkívül unalmas, hosszú szakmai részletekbe bocsátkozó rendezvényre számítottam. Ám több dolog is szinte revelációként hatott rám, végig lekötötték a figyelmemet az előadások és viták, s egyszer csak azt vettem észre: ottragadtam a legvégéig.

A résztvevők döntő többsége büntetésvégrehajtási szakember volt. Mi tagadás: bennem is vannak előítéletek, sok jó ismerősöm dacára is.

Ezért örültem, amikor kiderült: nyitott szellemű, művelt, töprengő, mélyen gondolkodó emberek között vagyok...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!