Hírek

2015.07.31. 16:12

Nem lettek kevesebben - Csökkenő ügyszám mellett nőhet a nyomozás eredményessége

Dunaújváros - Július elsejétől a dunaújvárosi rendőrkapitányságtól átkerült a gárdonyi kapitánysághoz az Ercsi őrs. A változás indoka, hogy megváltozott a bíróságok illetékességi köre is.

Gallai Péter

A módosítás részleteinek ismertetésére Nagy Zoltán ezredest, dunaújvárosi rendőrkapitányát kértük, aki készségesen állt rendelkezésünkre, majd azzal kezdte, hogy a BM rendelet alapján július elsejétől két, eddig hozzájuk tartozó település, Ercsi és Ráckeresztúr került át a gárdonyi kapitánysághoz, így tizenhat településük maradt.

- Ami leginkább érdekelheti az olvasókat: csak annyi ember és technikai eszköz került át a mi állományunkból Gárdonyhoz, amennyi eddig Ercsiben szolgált, tehát csak az ott dolgozó létszámmal lettünk kevesebben. S a két településen is ugyanannyi egyenruhás szolgál, mint július elseje előtt. Gyakorlatilag ez a lépés a dunaújvárosi kapitányság illetékességi területét, az itt folyó munkát negatívan egyáltalán nem befolyásolja. Sőt, kisebb lett a terület, ahova a dunaújvárosi központból mondjuk a nyomozónak, vizsgálónak, vagy helyszínelőnek mennie kell, ez mindenképpen előny. Egyébként tényszerűen tudom mondani, hogy Ercsiben a másfél-két évvel ezelőtti állapothoz képest a folyamatos bűnügyek száma mostanra kétharmaddal csökkent. Az elmúlt nyolc-tíz hónapban Ercsivel már nem voltak olyan gondok, mint korábban, de ehhez persze folyamatos odafigyelés kellett. Akadtak esetek, amikor Dunaújvárosból kellett besegíteni, de elsejétől ha erősítés kell, akkor azt már Gárdony küldi a saját állományából és az összes folyamatban lévő ügyünket is átvették ezekről a településekről. Az átadás-átvétel is zökkenőmentesen megtörtént - nyilatkozta az ezredes.

Nagy Zoltán dunaújvárosi kapitány azt mondja, a módosítás negatívan egyáltalán nem hat rájuk Fotó: Ady Géza

Nagy Zoltán kérdésünkre hozzátette, a változtatással némi könnyebbségre számít, hiszen bizonyos területeken amelyek az ercsi őrs hatáskörét meghaladták kevesebb lesz a papírmunkájuk, s ezzel együtt az ügyszámuk is.

- Senki ne gondolja azt, hogy unatkozunk, de például a tulajdon elleni szabálysértésekben, az igazgatásrendészeti osztályra tartozó ügyekben, vagy a forró nyomos szolgálatnál csökken a leterheltség, ami mindenképpen örvendetes. Azt is várom, hogy a statisztikákban tovább javulunk és nő a nyomozás eredményesség, mert több idő jut a felderítésre.

Ercsi polgármestere, Győri Máté elmondta, elégedettek voltak a korábbi kapitánysággal, remélik az újjal is ez lesz a helyzet. Korábban ígéretet kapott az országos és megyei főkapitánytól, hogy Ercsi továbbra is kiemelt figyelmet kap és a nyári, a Velencei-tónál fontos hónapokban sem éri hátrány. Dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő ígéretet tett, hogy monitorozzák Ercsi bűnügyi helyzetét, s ha szükséges, lépéseket tesznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!