Hírek

2015.10.16. 18:19

Számos fontos témakörben született döntés a dunaújvárosi közgyűlés legutóbbi ülésén

A magaspart víztelenítőkútjaiból kitermelt víz jelenlegi befogadója a városi szennyvíztisztító, ahol drága pénzért megtisztítják (feleslegesen) az egyébként ivóvíztisztaságú karsztvizet.

Körmendi Erzsébet

A közgyűlés megbízta a DVG Zrt.-tazzal, hogy vizsgálja felül azokat a terveket, amelyek alapján felhasználhatnák a partfalból kitermelt vizet a szabadstrand vízpótlására. A vagyonkezelő az engedélyezési eljárás lefolytatása után a kivitelezést is elvégezheti. Így jelentősen csökkenne a szennyvíztisztítási költség, és lényegesen jobb lenne a strand vize.

A lakbérekről és a helyiségek bérletéről szóló helyi rendelet, majd a költségvetés korrigálása után kénytelen volt elfogadni a közgyűlés azt a jelentést, amely az önkormányzati intézményeknél tartott Magyar Államkincstár ellenőrzés tapasztalatait összegzi.

A MÁK-vizsgálat hatására az Egyesített Szociális Intézmény finanszírozása 36 millió forinttal, az óvodáké pedig 352 ezer forinttal csökken.

Alapító okiratok és Szervezeti és Működési szabályzatok módosításával, elfogadásával folytatódott az ülés, amelyet Cserna Gábor polgármester fővárosi tárgyalása miatt Gombos István humán ügyekért felelős alpolgármester vezetett. Intézményi kérdéseknél maradva: bevételkiesés miatt a Bölcsődék Igazgatóságának és a Dunaújvárosi Óvodának többletforrást biztosított a közgyűlés.

Döntöttek a képviselők a fenntartói és munkáltatói döntésen alapuló illetményrész fokozatos kivezetéséről, megszüntetéséről, a következő megjegyzéssel: senki ne vigyen haza kevesebb pénzt, mint eddig. Utána az önkormányzati intézményekben foglalkoztatottak jövő évi béren kívüli juttatását határozta meg a testület, aminek bizonyára sokan örülnek.

Dunaújváros ötmillió forinttal támogatja a nehéz helyzetben lévő kárpátaljai magyarlakta falvakat!

Betörő okozott jelentős kárt a Pentelei Waldorf Iskolában. A közgyűlés úgy határozott, az önkormányzat felvállalja a mintegy 1,5 millió forint helyreállítási költséget.

Tóth Kálmán (b) és Pintér Tamás (j) a csütörtöki közgyűlésen, napirendi pont tárgyalása közűlésen Fotó: Zsedrovits Enikő

Az olimpiai kvalifikációt szerzett helyi sportolók közül ezúttal Gurisatti Gyula paralimpikon támogatásáról döntöttek. Tóth Kálmán javasolta, az olimpiára készülők edzőinek is ismerjék el a munkáját valamilyen módon. Pintér Attila hozzátette: a pénzügyi bizottság javasolta, hogy foglalják rendeletbe a felkészülési és a játékok utáni támogatásokat, abba bele lehetne vonni az edzőket is, ha a közgyűlés is úgy szeretné. Így egységes lenne a rendszer és nem kellene a sportolókról egyesével dönteni. Támogatták a javaslatot.

Megtartják a Triumph-munkahelyeket

Cserna Gábor polgármesteri tájékoztatójában számos eseményt említett az elmúlt időszakból. Kiemelte a bánkis életmentő diákokat is, akiket jutalmazni szeretne, megköszönni a helytállásukat. Ami pedig az elkövetkezőt illeti: a polgármester hamarosan tárgyal a Triumph tulajdonosával és az új befektetővel. A kilátások kedvezőek, a munkahelyek megtartása,
a stabil jövő lesz a téma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!