Hírek

2015.12.11. 13:25

Az önkormányzat lépéseket tesz a közvilágítási projekt miatt

Dunaújváros - Közmeghallgatást rendeztek csütörtökön a városháza C szárnyában, amelyen Cserna Gábor polgármester beszámolója és a jövő évi fejlesztési tervek mellett a megjelentek is elmondhatták észrevételeiket.

Gallai Péter

Cserna Gábor a fórum kezdetén az idei évről beszélve külön kiemelte a közvilágítási pályázatot és nyíltan, egyenesen kijelentette: ez bizony nem vonul be az önkormányzat sikertörténetei közé.

- El kell ismerni, nem csak pozitív dolgok történnek Dunaújvárosban, ha valami nem úgy sül el, ahogy a város lakossága igényli, akkor azon javítani kell. Mint a mindenki által, egyébként jogosan közszájon forgó közvilágítás korszerűsítés. Abban a pillanatban, amennyiben a pályázatot értékelő hatóság a projektet lezárja, akkor az önkormányzat ha kell, saját forrásból kijavítja a hibákat. Azonnali intézkedéseket teszünk a legégetőbb problémák megoldására a zebráknál, a forgalmasabb csomópontoknál. Ez mintegy kétszáz helyet érint, ami nem kevés - fogalmazott a városvezető, aki azt is hangsúlyozta, megnézik, milyen jogi lépéseket tudnak tenni.

Fotó: Ady Géza

Cserna Gábor azt is megjegyezte, a város vezetése belátja az ebben esetleg elkövetett hibát, még akkor is, ha ez sokkal inkább a kivitelező cégé. Azonban egy felelősséggel gondolkodó önkormányzat ezt nem hagyhatja szó és tettek nélkül.

Ezt követően Szabó Imre főépítész a táborállási partfal stabilizálási munkáiról adott tájékoztatást, most azokat a lehetőségeket keresik, amelyek a jövőben tartós megoldást jelentenek. A szennyvízelvezetéssel kapcsolatban jó hírrel tudott szolgálni, eszerint a Kulcs-Rácalmás-Dunaújváros közös beruházás részeként az új eu-s pályázati ciklusból Táborállás mellett az északi lakópark csatornázása is megvalósulhat. Egy másik forrásból pedig az utak burkolása és a csapadékvíz elvezetése is.

A polgármester az idei év legnagyobb fejlesztéseit is ismertette. Így többek között a Római városrész rehabilitációját, a jelzőlámpák korszerűsítését, a szabad strand fejlesztését, a Petőfi iskola balesetveszélyes hídjának felújítását, vagy a Pálhalmára vezető kerékpárút megépítését. Az embereket leginkább érintő közbiztonság terén pedig két újabb térfigyelő kamerát telepítettek, és bővült a játszóterek száma. Az önkormányzati fenntartásúvá vált Intercisa Múzeum külső felújítása is megtörtént - sorolta a városvezető. Büszkén említette a Hosszú János vezette helyi roma önkormányzattal közös közfoglalkoztatási és képzési programot, amelyet több rangos elismerés mellett mintaértékű modellként állítanak országszerte.

A jövő évre tekintve Cserna Gábor legfontosabb feladatnak azt nevezte: az önkormányzat, és annak intézményei egyetlen hazai és uniós pályázatot sem hagyhatnak ki, amelyekkel a fejlesztési, üzemeltetési terveiket megvalósíthatják. Ami biztos: jövőre 7,4 milliárd forint mellett a Modern Városok Program részeként hasonló mértékű állami forrásban részesülhet a település. A tervek szerint Orbán Viktor márciusban érkezik majd ennek aláírására.

A városmarketing is soha nem látott szintre lépett, számos rendezvény mellett a DUDIK fesztivált és a Rockmaratont is támogatja az önkormányzat, hiszen ezek is komoly értékkel bírnak.

A polgármester a végén megköszönte az alpolgármestereknek, a képviselőtársainak, a hivatal valamennyi vezetőjének és ügyintézőjének becsületes és tisztességes munkáját 2015-ben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!