Hírek

2016.04.17. 12:50

Nem mindennapi volt a felhozatal - 167 szakma hat helyi fellegvára mutatkozott be az érdeklődőknek

Dunaújváros - Aki sorra járta a város szakképző intézményeit pénteken este, tudhatja: mindegyik iskola elhivatott képviselője a szakterületének, valamennyi különleges a maga nemében.

Körmendi Erzsébet

Őszi Attilától, a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum vezetőjétől megtudtuk a Szakmák éjszakája körutunk elején, hogy a tankerületben, a járásban 958 nyolcadikos végez júniusban, ám ők már pontosan tudják, melyik középfokú tanintézményben folytatják tanulmányaikat, hiszen túl vannak a felvételiken. A hetedikesek, a munkanélküliek, a versenyképes szakmák iránt érdeklődők számára viszont most jött el az ideje a tájékozódásnak. Ezért szervezték meg a Szakmák éjszakáját, ami teljesen újfajta bemutatkozási lehetőséget teremtett a hat helyi szakképző intézménynek: míg a nyílt napon a pedagógiai módszerekkel, a képzésekkel, az iskola kínálta lehetőségekkel lehet ismerkedni, ezen a rendezvényen laza, érdekes, különleges bemutatókra törekedtek mindenhez.

A Rudas egyik termében például Ősze József informatikus például a legórobotot mutatta meg Vámos Balázsnak, de a bankárképzés kulisszatitkaiba bepillanthattak, a legmodernebb eszközökkel - nem az őskövületnek számító zsámolyokkal, mászókötelekkel felszerelt - fittnesz-teremben Kecskeméti Andrea és Horváth István testnevelők, valamint a diákok jóvoltából testedzésben is részük lehetett, még a denevérpadot is kipróbálhatták.

A Dunaferrben Matolcsi András kétmunkahengeres gyártósort mutatott be

A Dunaferr iskola színes arzenáljából a rendvédelmi képzést erősítő önvédelmi sportokat bemutatókkal találkoztunk már a kapuban. Beljebb mindent megszemlélhettünk, ami műszaki, és szakma. Például: a Szakma Sztár verseny országos döntőjébe a legjobb három közé jutott tanuló, Matolcsi András például két munkahengeres gyártósort szemléltetett egy kapcsolótáblán, Tóth Ferenc tanműhelyvezető pedig kérésünkre a hidraulika rendszert prezentáló oktatási segédeszköz működését magyarázta el.

A Hildben a famegmunkálás és az építkezés volt a vezérfonal elméletben és gyakorlatban, Csontos Adrienn például egy épület részletrajzát mutatta meg a számítógépes tervezőprogrammal. Érdekes volt.

A Lorántffy tanműhelyeiben szerteágazó volt a paletta: kisgyermekgondozónak tanuló Felker Brigitta bemutatta, hogyan kell szakszerűen pelenkázni a kisbabát, Molnárné Lukács Anita termében a bőrmegmunkálás rejtelmeibe avattak be, a kémia laborban Karsai Petra működő vulkánjára csodálkozhattunk rá, másik termekben sminkelést, frizurakészítést tanulhattunk. Aztán a Bánki modern világába pillanthatunk be az egyetemváros területén, ahol például Sudár Ádám révén a CNC-esztergálással ismerkedhettünk.

A Kereskedelmi volt az utolsó, vendégcsalogató állomás: Siba Brigitta házi sajtjai kóstoltuk, mennyiek, és azt is láttuk, hogyan készíti a parenyicát. A karamellvirág gyönyörű, ám inkább maradunk a muffin és a mézeskalács díszítésnél, illetve a népi konyha tüttyőlt ratylijának sem állunk neki soha...

 







Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!