Hírek

2016.06.05. 19:00

Megemlékezés a Nemzeti Összetartozás Napján

Dunaújváros - Június 4-én, szombaton a Nemzeti Összetartozás Napján az evangélikus templom kertjében emlékeztek a trianoni békediktátumra és annak máig ható következményeire.

Szabó Szabolcs

- Sem alakilag, sem jogilag nem igazolható a trianoni döntés. Kilencvenhat évvel a nemzetgyilkos eljárás után vére itt az ideje, hogy mindenki megismerje az igazságot és ezt a tudást adjuk át a következő generációknak is - fogalmazott beszédében Farkas Lajos, az Intercisa Múzeum igazgatója, aki részletesen beszélt a Magyarországot ért veszteségekről.

Mint fogalmazott, a minden tekintetben aránytalan, a kollektív bűnösség elvét alkalmazó gyakorlattal egy élő és működő, a kisebbségek jogait előterébe helyező országot tett tönkre. Példának a magyar haditengerészet, a külhoni kutatók által összegyűjtött veszteségeit említette. Az adatsorok értelmében csak a magyar tengerészet 974 ezer kilónyi színarany kárt könyvelhetett el, és akkor nem beszéltünk a vasút, az oktatás, az egészségügy és egyéb közigazgatási szervek veszteségeiről. Farkas Lajos szerint a trianoni sorsdöntés keserű, ám örök érvényű üzenete az a jelen számára, hogy világnézeti és politikai állásfoglalástól mentesen tudatosítsuk, hogy e térségben csak a magyar a magyarra számíthat.

Dr. Baráth Károly egyházközségi felügyelő kifejtette, a trianoni döntés, nem volt más, mint egy pár évtizedre szóló fegyverszünet.

- Ha nincs Trianon, nincs II. világégés, nincs holokauszt, nem halnak meg értelmetlenül tízmilliók - fogalmazott Baráth Károly, aki azzal zárta gondolatait, reméli a Kárpát-medencei magyarság megtartja erejét és tovább erősödik majd a következő években. A szónokok mellett az Újvárosi Legények dalcsokrát hallgathatták meg a résztvevők, majd a megemlékezés a templomkertben felállított emlékhely koszorúzásával zárult.



 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!